Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Massdöden fortsätter: 400 elefanter döda i Botswana

  För några veckor sedan hittade man över 50 miljoner döda bin i Kroatien, nu har kvarlevorna av mer än 400 elefanter upptäckts under loppet av två månader i Botswana och ingen vet ännu vad som är orsaken.

  De döda elefanterna upptäcktes från helikopter nära ett naturligt vattenhål öster om Naturreservatet Okavango Panhandle, enligt webbtidningen DailyMeverick. Flera hade kollapsat på sina bröst, nästan i mitt i ett steg, vilket tyder på plötslig död. Ytterligare åtta elefanter i området tycktes vara svaga, vissa gick i cirklar som kan kopplas till neurologisk nedsättning. Vissa elefanter beräknades ha dött inom en månad men de flesta var bara en dag till två veckor gamla.

  Döda elefanter med okänd orsak är inte en nyhet i området och Miljöorganisationer har ifrågasatt varför Botswana-regeringen inte agerat snabbare för att fastställa orsaken, som fortfarande är okänd. Direktören för bevarande på den brittiska välgörenhetsorganisationen National Park Rescue, Dr Niall McCann, sa till The Guardian:

  När vi har fått en massdöd av elefanter nära mänsklig bebyggelse i en tid då sjukdomar som sprids från djur till människa i högst aktuellt, verkar det extraordinärt att regeringen inte har skickat proverna till ett pålitligt laboratorium.”

  Botswana-regeringen hävdar att den har gjort det. Den säger att blodprover togs från elefanterna och skickades till laboratorier utanför landet för testning. Dr Cyril Taolo, tillförordnad chef för Botswanas avdelning för vilda djur och nationalparker, sa för två månader sedan när de första dödsfallen inträffade att de förväntade sig resultaten ”under de kommande veckorna eller så”.

  Covid-19 har nämnts som en möjlig orsak men anses osannolik, dock kan andra oupptäckta virus eller bakterier vara orsaken. Det går inte att misstänka tjuvskytte eftersom betarna inte har tagits bort. Det är inte heller cyanid, som tidigare har använts av tjuvjägare.”Om det var förgiftning kunde vissa asätare som livnärde sig på liken vara döda. Men det är inte fallet” säjer den lokala djurförvaltaren Dimakatso Ntshebe till The Guardian. En annan möjlighet är mjältbrand, men utbrott äger i allmänhet rum under den torra säsongen – april till oktober – och regeringen har sagt att det är osannolikt att det är orsaken.

  Orsaken är fortfarande okänd, men förhoppningsvis kommer provresultaten snart upp till ytan så vi kan förhindra potentiella framtida naturkatastrofer.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.