(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Matinsekter hindras av byråkrater

Foto: Beatrice Rindevall

Insekter kan vara framtidens mat med högt proteininnehåll och energieffektiv uppfödning. Men svenska myndigheter har ännu inte tillåtit insekter som människoföda.

I en krönika i Blekine Läns Tidning går Erik Hultgren hårt åt den svenska byråkratin, för att inte kunna hantera entreprenörernas kreativitet:

I Sverige möts dessa entreprenörer av en byråkratisk vägg. Både företaget Hakuna Mat i Göteborg och Qvicket i Stockholm har tvingats stoppa sin försäljning, efter beslut av miljöförvaltningarna i de båda kommunerna. Anledningen är att insekter inte är godkända som livsmedel i Sverige.

Extra pinsamt blir det i fallet Stockholm. Där har kommunen på skattebetalarnas bekostnad gett ut en kokbok där insekter beskrivs som framtidens mat, med tillhörande recept. I den svenska byråkratin vet den ena handen inte vad den andra gör.

Vad vi betraktar som mat och inte är väldigt kulturellt. Carl von Linné kallade hånande kräftor för insekter och vägrade äta dem. Få svenskar idag skulle nog hålla med om att de frossar insekter på kräftskivan.

Bland de stoppade företagen finns Hakuna Mat, som vi sprang på under Almedalen i somras när de bjöd alla minglare att provsmaka insekter.

Under hösten förväntas dock EU fatta ett beslut som öppnar upp för att sälja insekter som mänsklig föda. Det är inte mer än rätt, när vi blir allt fler som ska dela på jordens resurser.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.





    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Du kan nu spara nyheter!

    Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

    OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.