Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Nu uppmärksammas ytterligare en problematisk dimension av Ukrainakriget – en stor del av den globala marknadens konstgödsel kommer från Ryssland och är därmed del av deras krigsfinanser.

  Inom det svenska jordbruket används allt mer syntetiskt konstgödsel, varav ungefär 15 procent av den kommer från Ryssland. Globalt är Ryssland bland de marknadsledande aktörerna inom konstgödsel.

  Förutom att bekosta krig innebär Sveriges ofta importerade konstgödsel att det tillförs ungefär 110 ton kväve till odlingsbar mark per år i Sverige. Faktum är att ungefär hälften av det kväve vi numera får i oss kommer från konstgödsel. 

  Kvävetillförseln innebär en rad problem, varav det mest omtalade är att det bidrar till övergödning.

  Problemet är att det är svårt att tillsätta näringsämnen i lagom mängd och lagom takt när man sprider det på marken utan läckage till närliggande hav och vattendrag. Det leder till övergödning, algblomning, döda bottnar och störda ekosystem”, säger Sara Hallin, professor i markmikrobiologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet, till DN.

  En annan känd nackdel med konstgödsel är att det har en stor klimatpåverkan. Kvävet i konstgödslet ger upphov till utsläpp av växthusgasen lustgas, vilken har en nästan 300 gånger starkare klimatpåverkan än koldioxid och blir kvar i atmosfären i mer än 100 år.

  Dessutom är processen att tillverka konstgödsel mycket energikrävande. Tillverkningen orsakar utsläpp på mellan tre och elva kilo koldioxidekvivalenter per kilo kväve. 

  Förutom att konstgödsel bidrar till övergödning och accelererande klimatförändringar har forskare dessutom kunnat visa att syntetiska konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel som nyttjas i industriella jordbruk är huvudorsaken till massdöden bland insekter

  Kort sagt, konstgödsel är problematiskt för planeten. Rysslands invasion av Ukraina har emellertid gett orsak att begrunda ytterligare en problematisk dimension av syntetiska konstgödsel och det är att Ryssland är en stor exportör av just syntetiskt konstgödsel. Konstgödsel på svenska åkrar är därmed med och finansierar ett odemokratiskt lands styre och krig.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!