Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Miljörisker från läkemedel ska minskas

  Läkemedelsverket har en ny handlingsplan för att minska miljöriskerna, rapporterar Sveriges Radio.

  Att läkemedel spolas ut i sjöar och vattendrag efter användning och där har en stor påverkan på den biologiska mångfalden är det många som känner till. Frågan hur man ska göra för att minska utsläppen är däremot svårare att veta. Nu har Läkemedelsverket en ny handlingsplan för att minska miljöpåverkan redan i produktionsledet.

  Läkemedlen försvinner ur våra kroppar genom avlopp och toaletter till reningsverken, där reningen inte tar upp allt. Detta leder till att en hög andel läkemedelsrester fortsätter ut i naturen där de tas upp av bland annat fiskar.

  Läkemedel är både stabila och biologiskt aktiva. De är framtagna för att påverka levande varelser. Tyvärr har de också en påverkan på levande varelser i sjöar och vattendrag, säger Kia Salin, miljöstrateg på Läkemedelsverket.

  Till exempel är ämnet Diklofenak vanligt förekommande i receptfria läkemedel. Ämnet slog ut en stor del av Indiens population av gamar då djuren åt av döda nötkreatur vars kroppar innehöll ämnet, enligt Aditi Desai vid SIWI, Stockholm International Water Institute.

  I och med att informationen om ett läkemedels miljöpåverkan är hemlig blir det svårt för konsumenten att veta vad den ger för konsekvenser.

  Enligt EU-lag är det förbjudet att kommunicera mer på förpackningen än den farmaceutiska informationen, säger Nicolai Schaaf.

  Kia Salin, miljöstrateg på Läkemedelsverket säger till Sveriges Radio:

  Just nu pågår en förhandling på europanivå kring vår veterinärlagstiftning. Där driver Sverige bland annat att ställa minimikrav på produktionen men också att tillgängliggöra den miljöinformation som tas fram om nya läkemedel både för djur och för människor.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.