Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Ny rapport visar att konsumtion är en nyckelfaktor för att kunna sänka de globala växthusgasutsläppen. Framförallt är överkonsumtion i städer problematiskt. 

  Rapporten The Future of Urban Consumption in a 1.5°C World, skapad i samverkan mellan C40, Arup och University of Leeds, konstaterar att om människorna i världens rikaste länder skulle ändra sina konsumtionsmönster skulle världens klimatutsläpp minska radikalt. 

  De så kallade C40-städerna som ingår i rapporten motsvarar 97 av världens större städer, däribland Stockholm. Rapporten visar att städerna står för hela 10 procent av de globala växthusgasutsläppen när man redovisar konsumtionsbaserade utsläpp.

  I rapporten föreslås sex typer av livsstilsförändringar för stadsbor med syfte att minska städernas klimatpåverkan:

  • Äta mer vegetariskt och kasta mindre mat
  • Köpa maximalt tre nya klädesplagg per år
  • Behålla elektronik i minst sju år
  • Flyga maximalt en kort flygresa var tredje år och en längre flygresa var åttonde år
  • Om möjligt inte äga ett motorfordon om du inte behöver
  • Göra miljösmarta val som exempelvis att välja hållbara fonder eller grön el för att påverka systemet i stort

  Minskade konsumtionsbaserade utsläpp i städer är inte bara fördelaktigt ur ett klimatperspektiv. Rapportens analys visar att en stad där det konsumeras mer hållbart också är en stad där invånarnas hälsa förbättras och dödligheten sänks. I dessa städer är det säkrare att gå och cykla, det finns mer offentligt utrymme och renare luft. Dessutom nyttjas vatten och mark mer effektivt i hållbara städer och bostäder är billigare.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.