Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  MP och V starkt framåt i EU-valet – SD backar och L klarar sig

  Miljöpartiet går starkt framåt i EU-valet och blir tredje största parti, enligt Valmyndighetens besked på söndagkvällen. Ännu större är Vänsterpartiets framgång. Samtidigt backar Sverigedemokraterna för första gången i ett val. Men den svenska trenden avviker starkt från många andra EU-länder.

  Den sannolikt absolut största skrällen under parlamentsvalets sista kväll inträffade redan innan vallokalerna på kontinenten stängt. Frankrikes president Emanuel Macron utlyste nyval till parlamentet när det stod klart att det franska ytterhögerpartiet Nationell Samling spås bli dubbelt så stort som hans eget parti liberalerna.

  SVT:s stora valundersökning visade tidigt framgång för MP och tillbakagång för SD. Val:un bygger på intervjuer efter avgivna röster från cirka 10 000 personer i 160 vallokaler, både förtida röster och de som avgavs under valdagen.

  Siffrorna visar en stark uppgång för de gröna, som segar sig förbi Sverigedemokraterna som tredje största parti. SD:s nedgång är liten, men psykologiskt är den sannolikt inte utan betydelse då den skulle vara den första som partiet registrerat sedan det ställde upp i val överhuvudtaget.

  Vänsterpartiets uppgång är dock ännu större än MP:s och partiet noterar sin största valframgång på många år.

  Liberalerna klarar sig kvar i Europaparlamentet, och noterat rentav en liten uppgång med några tiondels procent. Centern noterar en stor tillbakagång med 3,6 procent men behåller sina två mandat. Partiet har i många opinionsmätningar före valet haft sämre siffror än så och lät inte alltför nedslagna i kommentarerna under kvällen.

  Så här utfaller de svenska rösterna enligt Valmyndighetens besked kl 23. Inom parentes uppgång eller nedgång jämfört med förra valet. Halvfet siffra anger antalet mandat i EU-parlamentet.

  • Socialdemokraterna: 25,1 (+1,6) 5
  • Moderaterna: 17,3 (+0,5) 4
  • Miljöpartiet: 13,6 (+2,1) 3
  • Sverigedemokraterna: 13,4 (-1,9) 3
  • Vänsterpartiet: 11,1 (+4,3) 2
  • Centerpartiet: 7,2 (-3,6) 2
  • Kristdemokraterna: 5,7 (-2,9) 1
  • Liberalerna: 4,3 (+0,5) 1

  Valmyndighetens besked utgör inte det slutliga resultatet, då ett antal valdistrikt ännu inte var färdigräknade kl 23. På Valmyndighetens länk, se här, uppdateras rösträkningen fram till slutresultatet presenteras onsdagen den 12 juni.

  Trenden i Tyskland, Holland, Österrike och flera andra länder pekade under söndagskvällen på förluster för de gröna, röda, socialdemokratiska och liberala grupperna i parlamentet. De konservativa och kristdemokratiska gruppen EPP förblir störst med en liten uppgång. På den yttersta högerkanten ökar stödet, men splittringen är stor mellan partierna, och det är oklart om framgångarna kan leda till stabila nya partigrupper.

  Den traditionella majoriteten i Europaparlamentet sedan många år, kristdemokratiska EPP, liberala Renew och Socialdemokratiska gruppen består, trots stora framgångar för ytterhögern i en europeisk sammanräkning. Det återstår att se hur partigruppern resonerar sig samman om kommande samarbete. Något som kommer att vara avgörande när EU:s regeringschef – det vill säga kommissionens ordförande ska väljas för en ny femårsperiod

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.