Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Nästan alla européer andas giftig luft

  En ny granskning visar att 98 procent av Europas invånare vardagligen andas in luft mer hälsofarlig än WHO:s rekommendationer. Svenskar klarar sig bättre än många andra, men praktiskt taget alla medelstora städer och storstadsområden har hälsofarlig luft. Enkom i Sverige dör tusentals av dessa föroreningar varje år.

  Det är brittiska The Guardian som, med hjälp av satellitdata och 1 400 landbaserade mätningar, har kartlagt Europas luft i en granskning. Resultaten är makabra och visar att endast två procent av Europas befolkning andas luft som Världshälsoorganisationen WHO bedömer vara hälsosam. Så många som två tredjedelar bor i områden med luftkvalité som är dubbelt så förorenad som gränsvärdet. Alltså: nästan alla européer andas giftig luft, och många betydligt giftigare än vad som är hälsosamt.

  Experterna som tidningen samarbetat med understryker att ungefär 400 000 européer uppskattas dö som konsekvens av föroreningarna varje år. “Det här är en allvarlig hälsokris”, fortsätter experterna. En kris som dessutom drabbar marginaliserade grupper i större utsträckning, enligt granskningen.

  Fler än 7 000 dör i Sverige årligen

  Positivt är att Sverige, i sällskap med Norge och Finland, har bäst luft. Men detta till trots bedöms stora delar av södra och mellersta Sverige som hälsofarliga ur ett föroreningsperspektiv. Värst drabbat är Skåne med områdena i och omkring Helsingborg-Landskrona, Malmö-Lund, Trelleborg och Ystad som alla har sämre luft än något annat område i landet.

  Sedan tidigare har det konstaterats att fler än 7 000 svenskar beräknas dö som en följd av luftföroreningar varje år. Som referens har drygt 19 000 människor i Sverige omkommit av Covid-19 sedan pandemin startade. Experterna från granskningar påtalar att Europas regeringar gör på tok för lite för att bättra på luftkvaliteten.

  Mätningarna, som bland annat går att studera genom en interaktiv karta, mätte mängden luftburna partiklar under 2,5 mikrometer (PM2.5 är den engelska tekniska benämningen). Dessa pyttesmå föroreningar kommer mestadels från förbränning av fossila bränslen. Vissa är så pass små att de kan passera genom kroppen via blodet, och på så sätt påverka nästan alla kroppsliga organ. Föroreningarna är förknippade med en rad sjukdomar såsom hjärt- och lungsjukdomar, cancer, diabetes och depression, samt tragedier som missfall vid graviditet. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!