Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Norska författare i stort klimatupprop: ”Rösta rätt!”

  Oljeplattform. Foto: Lundin Energy

  Norges 33 mest kända författare manar landsmännen att välja partier som tar klimatfrågan på stort allvar i ett upprop i tidningen Verdens Gang. Som stor oljeexportör har Norge ett särskilt ansvar, betonar de.

  Uppropet publicerades den 24 augusti i tidningen, och har siktet inställt på stortingsvalet som äger rum den 13 september. Författarna, däribland Anne Holt, Jo Nesbö och Karl Ove Knausgård, ansluter sig till Naturvernforbundets granskning av partiernas miljö- och klimatpolitiska program. En granskning som underkänner flera av dem som helt otillräckliga.

  Granskningens, och författarnas, rekommendation är att medborgarna främst ska rösta på Socialistisk Venstre, Miljöpartiet de Grönne, Rödt eller Venstre (socialliberaler) för att få genomslag för klimatfrågan.

  Enligt genomgången intar AP (Socialdemokraterna) och Kristelig Folkeparti en mittenposition, medan Fremskrittspartiet, Höyre och Senterpartiet döms ut som sämst på miljö- och klimatpolitik.

  Som författare arbetar vi med att skapa berättelser. Men den allra viktigaste berättelsen är den vi skapar tillsammans under de närmaste tio åren: Sanningen om hur det ska gå för oss människor nu när vi står öga mot öga med natur- och klimatkrisen, skriver författarna i sitt upprop.

  De 33 skriftställarna betonar att Norge levt gott på att exportera olja under 50 år. Därmed hör man till världens största exportörer av koldioxidutsläpp och måste ta sitt ansvar. Att inte mer görs handlar om bristande politisk vilja, framhåller de. Vi måste få politikerna att bli modiga nog att ställa frågor om vår överförbrukning av naturresurser och våra krav på ständig tillväxt och fortsatt konsumtionsökning, heter det i artikeln.

  Under de senaste åren har klimat- och oljepolitiken varit föremål för stor debatt i Norge och oljeutvinning har under flera år bland annat varit föremål för rättsliga processer, ända upp till norska Högsta domstolen, vilket Supermiljöbloggen har berättat om.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.