Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Norska klimataktivister anmäler staten till Europadomstolen

  olja, plattform Foto: Jason White / Greenpeace

  Det seglar upp ännu en juridisk tvist om Norges tillstånd till ytterligare oljeprospektering i Barents hav. Unga klimataktivister anmäler nu tillsammans med nordiska Greenpeace och miljöorganisationen Natur og Ungdom staten till Europadomstolen och anser att beslutet utgör ett brott mot de ungas mänskliga rättigheter.

  Att tillåta oljeborrning i känsliga områden i Barents hav bryter mot artiklarna två och åtta i Europakonventionen, säger en av initiativtagarna, Lasse Eriksen Björn, rapporterar DN.

  Den här stämningen till den internationella domstolen är en fortsättning på en juridisk kamp mot norska statens beslut för fem år sedan att för första gången på många år ge ut nya koncessioner för oljeletning i norska vatten.

  Det väckte upprördhet inom miljö- och klimatrörelsen när regeringen gav klartecken till omfattande provborrningen helt kort efter att Parisavtalet undertecknats bland annat av Norge i slutet av 2015.

  Då inledde Greenpeace tillsammans med Natur og Ungdom och Besteforeldrernas Klimaasksjon en serie stämningar mot staten för att inte leva upp till sin egen grundlags relativt nya paragraf 112. Paragrafen stadgar att alla, även kommande generationer, har rätt till en hälsosam miljö och bevarad biologisk mångfald.

  Det här målet avslutades inte förrän det vandrat ända upp i Högsta domstolen, Höysterett. I domen, som klubbades i slutet av förra året med elva röster mot fyra, slogs fast att grundlagen inte kränktes av regeringens prospekteringsbeslut eftersom detta inte bedömdes som så omfattande för att motivera en fällande dom.

  Andra röster, till exempel International Energy Agency, IEA i en av sina rapporter hävdar tvärtom att inga nya oljekällor alls kan öppnas om det ska vara möjligt att uppnå Parisavtalet och begränsa uppvärmningen av jorden till väl under två grader år 2100.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.