Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Nu har SMB 30 000 följare på Facebook – men här är 30 andra som ni borde följa

  Det är kul att så många följer Supermiljöbloggen! Men det finns massor av andra i Miljösverige att också hålla koll på. Här listar vi 30 av dem!

  1. Fältbiologerna – Det är inte älgarna som är kungarna i skogen längre, det är Fältbiologerna. Med sitt outtröttliga arbete (tänk Ojnareskogen på Gotland) jobbar ungdomsorganisationen för vår natur och sätter fokus på några av vårt lands stora miljöproblem. Följ Fältbiologernas arbete här.

  2. Fossil Free Sverige och hela divesteringsrörelsen – Varför ska man lägga sina pengar i fossilindustrin, när fossilindustrin borde lämnas kvar i historien? Det är en helt rimlig fråga, och 350.org driver just nu en stark kampanj tillsammans med Fossil Free Sverige för att universitet, kommuner och företag ska göra sig av med sina investeringar i fossilbolagen.

  3. Guardian Environment – Enda bubblaren från utlandet, men detta är journalistik när den är som bäst och borde inspirera de svenska mediehusen. The Guardian vågar ta ställning för vetenskapen och visar att miljöfrågor är prioriterade – varje dag.

  4. Klotet – Radioprogrammet i Sveriges Radio som du inte får missa. Men gör du det kan du alltid lyssna i efterhand här.

  5. Greenpeace – Ingen kan bråka med Vattenfall som denna organisation. Det svenska statliga energibolag vägrar fasa ut sin brunkolsverksamhet i Tyskland och vill i stället sälja den till högstbjudande, något som knappast gynnar klimatet. Men allt fler politiker svänger nu i frågan och Vattenfall kommer rimligen att behöva tänka om sin strategi, vilket miljöaktivistena på Greenpeace har velat från början.

  6. #ettskräpomdagen – Kampanjen (som SMB var med att dra igång) gör vår gemensamma natur lite mindre nedskräpad. ”Något har hänt med våra värderingar. Det verkar som om vi blivit ett samhälle fyllt av individer som inte tar ett gemensamt ansvar”, sa Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent (som ni också bör följa), nyligen till Sveriges Radio. Well, join #ettskräpomdagen exempelvis på Instagram eller Twitter och bidra till en snyggare natur och en bättre gemenskap!

  7. Hagainitiativet – Medan Svenskt Näringsliv ständigt beklagar sig över hur jobbigt och dyrt klimatarbetet är så ser de 15 medlemsföretagen i Hagainitiativet i stället fördelar med skärpta klimatmål. De pushar dessutom på både sig själva och politikerna för att det ska hända.

  8. PUSH Sverige – Här är det hållbarhetskämpar yngre än 30 som pushar på för en hållbar framtid. Om några år det säkert det här gänget som är med och styr Miljösverige.

  9. Effekt – Klimatmagasinet som tar sig an det grundläggande problemet med vårt samhälles överkonsumtion av jordens resurser – finns att läsa både som tidning och på webben.

  10. Camino – Ungefär samma som ovan, men har ett lite peppigare anslag. Kan följas här.

  11. Tankesmedjor – De matar på med intressanta rapporter och nya idéer. Håll koll framför allt på Fores, Global utmaning och Cogito.

  12. Riksdagspolitiker – Många politiker brinner glädjande nog för miljöfrågorna och kämpar hårt internt för att få med sig sina partier på tåget. På Twitter kan man följa till exempel Matilda Ernkrans (S) Lise Nordin (MP), Johan Hultberg (M), Jens Holm (V), Maria Weimer (L), Kristina Yngwe (C) och Penilla Gunther (KD).

  13. Naturskyddsföreningen – Deras Byt till eko-kampanj har varit så framgångsrik att stora delar av Sveriges befolkning nu valt att börja handla mat och dryck som är framtagen med ekologiska produktionsmetoder. Spana in föreningens sex anledningar till varför det är dags att byta till eko här.

  14. Svenska Dagbladet – Tidningen som blivit riktigt vass på miljöfrågor senaste året, vilket i stor utsträckning beror på journalister som Jenny Stiernstedt, Peter Alestig och Sandra Johansson. Håll utkik efter deras artiklar här.

  15. Generaldirektörer – Här finns sååå mycket expertis. På Twitter kan man följa exempelvis Björn Risinger (Naturvårdsverket), Lena Söderberg (Sveriges geologiska undersökning) och Erik Brandsma (Energimyndigheten). En som vi tycker borde börja Twittra är Nina Cromnier från Kemikalieinspektionen. Havs- och vattenmyndigheten väntar fortfarande på en ny generaldirektör, men har ett bra Twitterkonto som du hittar här.

  16. Världsnaturfonden – Organisationen som kämpar på för att bevara den biologiska mångfalden i världen. Äter du fortfarande fisk ska du definitivt ta en koll i WWF:s fiskguide.

  17. Ministrar – Långt ifrån alla statsråd i regeringen verkar ha koll eller intresse av hållbarhetsfrågorna, men Åsa Romson (MP), Ardalan Shekarabi (S), Isabella Lövin (MP), Ibrahim Baylan (S), Per Bolund (MP) och Kristina Persson (S) kämpar i alla fall envetet på för att få saker att hända, det ska de ha.

  18. Gröna bilister – Åh vad uppfriskande det är med någon som verkligen driver på för en fossilfri fordonsflotta – inte minst i den del som handlar om att förändra beteenden när det kommer till hur vi i dag väljer att resa. Eftersom politikerna verkar ha gömt och glömt den frågan längst ner i byrålådan kan du med fördel följa Gröna bilisters arbete här.

  19. Forskare – Ja, Johan Rockström och Hans Rosling är stencoola, men…

  20. KTH … i forskarvärlden finns många fler briljanta personer att hålla ögonen på. Josefin Wangel (urbanisering), Karin Bradley (delningsekonomi) och Misse Wester (riskpsykologi) är några av dem. Andra finns på…

  21. Göteborgs universitet och Chalmers Tekniska högskola – exempelvis ekonomi- och energiexperterna Thomas Sterner, Tomas Kåberger och Christian Azar. Men spana också in…

  22. Vetenskapliga rådet för hållbar utveckling – som är en arena för dialog mellan regeringen och vetenskapssamhället. Rådets medlemmar utgör en hel lista på bra forskare att hålla koll på.

  23. Ny Teknik – Under ledning av Susanna Baltscheffsky bjuder denna tidning ständigt på intressanta nyheter, ofta med miljö- energi- eller klimatkoppling.

  24. 100% förnybart – En sammanslutning av en rad aktörer, både organisationer och företag, som verkar för att Sverige ska energieffektivisera och ställa om till ett hållbart energisystem, baserat helt på energi från förnybara källor.

  25. 2030-sekretariatetInitiativ där aktörer inom fordon, bränslen och beteenden har slagit sig ihop för att möjliggöra en fossiloberoende fordonsflotta till år 2030.

  26. Veckans Affärer – Vill du följa en affärstidning som inte tycker att hållbarhetsfrågor borde hålla sig i sidonotiserna? Kolla in Veckans Affärer som skriver om allt från hållbara startups och forskning till investerare som ratar fossilbolag.

  27. Jordens vänner – En organisation som envetet bråkar om transporternas klimatpåverkan, inte minst det problematiska med nya gigantiska vägbyggen som Förbifart Stockholm. Däremellan är man duktiga på att sätta dit luriga företag och politiker som försöker greenwasha sin inte så miljöbra verksamhet.

  28. Uppsalainitiativet – Ett bloggäng som tar itu med klimatförvillare/klimatförnekare/klimatskeptiker. Vill du ha den vetenskapliga sanningen? Följ det här gänget – och glöm inte att ge dem en klapp på ryggen.

  29. Din kommun – Rikspolitiken är både viktig och intressant, men vad som händer i kommunerna ute i landet glöms alltför ofta bort. Kolla upp din kommun, hur bra är den i miljöfrågor? Tipsa gärna oss om både positiva och negativa saker som din kommun håller på med.

  30 Övriga- Det fanns så mycket bra folk som inte fick plats i denna lista, så vi avslutar med 30 stycken till som ni kan spana in på Twitter.

  Linda Burenius Magnusson, OX2
  Mikael Karlsson, European Environment Bureau
  Parul Sharma, Academy for Human Rights in Business
  Sara Vikström Olsson, aktivist och styrelseproffs
  Ekopolitan

  Ahmed Al-Qassam, Miljöpodden
  Altinget Miljö
  Petter Lydén, klimatkonsult
  Annika Digreus, Sveriges Radio
  Jan Isakson, The Fisheries Secretariat

  Klas Eklund, SEB
  Anna Borgeryd, Polarbröd
  Lasse Gustavsson, Oceana
  Johan Kuylenstierna, Stockholm Environment Institute
  Sasja Beslik, Nordea

  Maria Wetterstrand, samhällsdebattör
  Mattias Svensson, kultur- och frilansskribent
  Johan Ehrenberg, ETC
  Anna Axelsson, Diakonia
  Natursidan

  Pär Holmgren, Länsförsäkringar
  Johan Lindahl, Svensk Solenergi
  Maria Gunther, Dagens Nyheter
  Ulf Svahn, Svenska petroleum och biodrivmedel institutet, SPBI
  Lena Ek, Södra skogsägarna

  Anna Linusson, Svenskt vatten
  Anders Wijkman, Romklubben
  Johan Öhnell, Solkompaniet
  Svenska Artprojketet
  Emma Enebog, Myrorna

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.