Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Nu ska Schweiz bli 100 procent förnybart

  Wind Turbine Wind Energy Environmentally Friendly Foto: Public Domain

  Efter en folkomröstning står det klart att Schweiz kommer att satsa på en förnybar framtid. Resultatet från omröstningen är bindande och innebär att landets energipolitik ska stöpas om till fördel för miljövänliga energialternativ.
  I söndags var det dags för schweiziska väljare att säga sitt om regeringens förslag för ett förnybart energisystem. 58,2 procent röstade för lagen som till viss del kommer att träda i kraft redan i början av 2018.
  Förutom att öka subventionerna till vind-, sol- och vattenkraft och minska förekomsten av fossila bränslen för den nya lagen även med sig ett förbud mot ny kärnkraft. Pengar från fossilskatter kommer även att öronmärkas för energieffektiviserande åtgärder i landet.
  Trots att majoriteten ställer sig positiv till utveckling menar kritiker från industrin att Schweiz riskerar att bli beroende av importerad energi. Detta då sol- och vindenergi inte är lika tillförlitliga som fossila källor.
  Enligt den nya lagen ska energin från sol, vind, biomassa och geotermiska källor stiga från dagens 2831 Gigawattimmar till 11400 Gigawattimmar innan 2035, en ökning med över 400 procent.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!