Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    En ny studie belyser hur en blandning av tungmetaller, mikroplaster och bekämpningsmedel skadar vår jord och påverkar miljön negativt. Forskarna visar att dessa föroreningar inte bara existerar var för sig utan också interagerar på sätt som ökar riskerna för miljön och människors hälsa.

    Forskarna genomförde studien i Huangshui River Basin i Qinghai-provinsen, Kina, där de upptäckte höga nivåer av tungmetaller som krom (Cr) och kadmium (Cd) i markprover. Dessa metaller, tillsammans med mikroplaster och bekämpningsmedel som atrazin och klorpyrifos, bildar skadliga föreningar.

    Bland annat visar resultaten att tungmetaller som krom och kadmium kan fästa sig vid mikroplaster och skapa bindningar som ökar deras rörlighet i miljön, vilket gör dem mer svårnedbrytbara och giftiga. På liknande sätt kan bekämpningsmedel som atrazin och klorpyrifos adsorberas på mikroplasternas ytor, vilket påverkar hur de sprids och bryts ner i naturen. Mikroplasterna transporterar sedan dessa tungmetaller och bekämpningsmedel genom miljön, vilket ökar spridningen av dessa giftiga ämnen och förvärrar miljöskadorna.

    Studien kopplar även dessa markföroreningar till specifika mänskliga aktiviteter som industriutveckling, gruvdrift, metallsmältning och användning av bekämpningsmedel inom jordbruket. Dessa aktiviteter släpper ut tungmetaller och kemikalier i miljön.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.