Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Nytt upprop från Fridays For Future: ”Makthavarna har svikit”

  Representanter från Fridays For Future: Linna Gadde, Agnes Hjortsberg, Alde Nilsson och Andreas Magnusson. Foto: Charles Westerberg

  I veckan hålls miljökonferensen Stockholm+50 och organisationen Fridays For Future kommer i samband med konferensen att hålla en klimatstrejk genom Stockholm. De släpper även ett upprop där de listar sina lösningar på den stundande klimatkrisen.

  Den 1 juni är det 50 år sedan Sverige stod värd för Förenta nationernas FN:s första miljökonferens. Mycket – och samtidigt väldigt lite – har skett sedan 1972. Halten av koldioxid och andra växthusgaser har ökat markant och med det så har temperaturerna stigit. Som SMB berättat tidigare är det en slantsinglings sannolikhet att världen får uppleva en 1,5 grader varmare planet redan inom de närmsta fem åren.

  För att uppmärksamma 50-årsdagen anordnar Sverige, i samarbete med Kenya, miljökonferensen Stockholm +50. Än en gång kommer makthavare, politiker, forskare, journalister och klimataktivister samlas för att diskutera framtidens klimatåtaganden.

  Fredagen den 3e juni kommer den internationella organisationen Fridays For Future leda en klimatstrejk genom Stockholm. I samband med detta släpper FFF även ett upprop bestående av tre avsnitt skrivna av klimatforskare och personer drabbade av klimatförändringar världen över.

  Krisinsikt och rättvisa i fokus

  Avsnitten behandlar de punkter som FFF anser viktigast för att möta klimatförändringarna. Den första är kort och gott att behandla klimatkrisen som en kris, vilket innebär att sätta upp och följa konkreta, bindande och årliga utsläppsmål, transformera energisystem samt skydda ekosystem.

  Avsnitt två lägger fokus på klimaträttvisa och hur ojämnt fördelade historiska utsläpp har varit, samt hur konsekvenserna av dessa utsläpp i större grad drabbar fattiga länder i det globala syd. FFF vill se en omställning som är rättvis för alla.

  Rika ska ta ansvar genom att betala mer och fattiga ska garanteras kompensation för att övergången till fossilfritt ska bli hanterbar. Urfolk ska även får makt över sina marker, marker som idag innefattar 22 procent av jordens yta men hela 80 procent av jordens kvarvarande friska ekosystem, enligt FFF.

  Det tredje avsnittet förklarar hur klimatkrisen skapats genom dominans och förtryck, och hur en demokratisering av såväl politiska som ekonomiska maktförhållande måste ske för att leda oss ur den. Statlig greenwashing i form av vilseledande budskap och falska ”lösningar” såsom biobränslen, klimatkompensation, och förflyttad produktion utomlands måste upphöra och folket måste få en mer transparent bild av politiska beslut och dess konsekvenser.

  Som exempel menar FFF att svenska staten bara redovisar en tredjedel av Sveriges utsläpp vilket ger en missvisande bild av vår globala påverkan. FFF vill även att vi ska se bortom mandatperioder för att säkerställa rättvisa för framtida generationer. De pekar på Förenta nationernas barnkonvention som förbinder medlemsländer att värna om barns bästa, något som Sverige och andra länder misslyckas med till följd av sin otillräckliga klimatpolitik.

  ”Alla är skyldiga att agera”

  I veckan hölls en presskonferens med FFF där fyra representanter förklarade syftet med uppropet och den tillhörande klimatdemonstrationen.

  FFF har strejkat sen 2018 och fyra år senare lanserar vi ett upprop för att förena Sverige bakom ett enkelt budskap. Stora förändringar krävs för att hantera klimatkrisen. Dagens politik räcker inte till och makthavarna har svikit samhället. Det finns ett enormt gap mellan vad som krävs och vad som är möjligt i dagens politiska system. Vi kallar på allmänheten att strejka och göra sina röster hörda. Vi behöver en folkrörelse som pressar makten, säger Andreas Magnusson, Fridays For Future.

  Ungdomarna förklarar även varför inte FFF går med i ett politiskt parti, något som många tycker skulle vara ett mer effektivt sätt att få igenom förändringar. FFF menar att partipolitikens sätt att jobba med demokrati helt enkelt går för långsamt för att behandla en kris som denna. På frågan om den svenska demokratin fungerar så svarar FFF:

  Vi måste rösta men också göra våra röster hörda. Demokratin sker på valdagen men vi måste kämpa året runt. Vi har en skyldighet att agera och vi har en medborgerlig skyldighet att göra våra röster hörda. Politiker väljs men sedan är det svårt att vara delaktiga i deras arbete och att inte inkludera de som behöver leva bortom mandatperioden är ganska dumt. Vi måste även vara transparenta med vår kommunikation och om bara en tredjedel av svenska utsläpp redovisas måste det framgå att så är fallet.

  FFF menar också på att nuvarande ekonomiska och politiska system inte är kompatibla med klimatmål.

  Våra system är baserade på vinst före mänskliga och naturliga rättigheter. Vetenskapen har funnits där. Kunskapen och viljan har funnits men det demokratiska systemet är inte tillräckligt.

  Mer information om klimatstrejken den 3e juni och hur du kan stödja Fridays For Future och deras arbete finner du här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!