Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  OECD-rapport föreslår plastskatt

  Foto: Hans

  Skatt på nyproducerad plast och begränsning av farliga tillsatser ska minska plastens miljöpåverkan.
  I en ny rapport föreslår den internationella organisationen OECD att G7-länderna ska införa skatt på nyproducerad plast. G7-länderna består av några av världens sju största ekonomier; Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA. 
  Skatt på ny plats är en av flera åtgärder som föreslås för att återvunnen plast ska kunna komma ner i samma pris som vanlig ny plast. Idag är återvunnen plast för det mesta, plastflaskor undantaget, inte ekonomiskt konkurrenskraftig.
  Men det krävs mer än skatt på ny plast för att återvinning av plast ska bli vanligare. Tillsatser i ny plast som färger och brandskyddsmedel innebär att den återvunna plasten riskerar att bli hälso- och miljöfarlig. Därför behöver farliga tillsatser i plast begränsas och informationen behöver bli tydligare.
  Andra åtgärder för att minska plastavfallet kan, enligt rapporten, vara att minska användningen av onödig plast, designa plastföremål så att de kan återanvändas eller återvinnas.
  En annan möjlighet är att använda alternativa material, förutsatt att dessa inte ökar det ekologiska fotavtrycket. Exempelvis kan biologiskt nedbrytbar plast öka förekomsten av mikroplaster om nedbrytningen inte är helt komplett.
  ……………………………………………………………………………………………………………………………….
  Bakgrund: Plastens miljökonsekvenser
  Cirka 6 300 miljoner ton plastavfall har skapats mellan 1950 till 2015, enligt rapporten. Av all denna plast är det endast 9 procent som blivit återvunnen, cirka 12 procent av har förbränts och nästan 80 procent har deponerats på land eller hamnat i naturen. 
  År 2015 producerades 407 miljoner ton plast. Idag är den globala återvinningsgraden cirka 14 – 18 procent. Om plastproduktionen fortsätter växa med samma hastighet som idag kommer produktionen vara 1 600 miljoner ton per år runt år 2050.
  Plast påverkar miljön på flera sätt.
  Dels är produktionen energikrävande, vilket innebär att plastproduktion orsakar cirka en procent av de årliga globala växthusgasutsläppen. Plast tillverkas genom att olja och gas omvandlas till molekylen monomer. Kolväte- molekylerna från oljan binds i plaststrukturen, men frigörs som koldioxid i samband med förbränning.
  Dessutom hamnar plast i haven. Den ekonomiska kostnaden, baserad på plastens negativa påverkan på ekosystem, fiskebestånd och turism, uppskattas till 13 miljarder amerikanska dollar årligen. Men den långsiktiga skadan av plastutsläppen känner vi inte till än, eftersom det kan ta tusentals år innan den plasten som finns i naturen idag har brutits ner till mikro- och nanoplast.
  Det finns också några bra saker med plast ur miljösynpunkt. Dels är plast bra för att bevara mat och kan på det sättet minska matslöseri, och att plasten är svårgenomtränglig och håller länge gör den bidrar till vattenbesparing. Lätt plast som används i fordon gör att det krävs mindre bränsle för att driva dessa. Trots vissa fördelar är majoriteten av all plast som används på jorden är direkt skadlig för miljön. 


  SMB arbetar aktivt för minska plastens miljöpåverkan. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra