Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Dagens Nyheter skriver idag att flera källor säger att regeringen nu är överens om att hela området kring Bästeträsk, inklusive Ojnareskogen, ska bli Natura-2000 område. Men det finns ingen officiell information, och det är inte säkert att ett Natura-2000 klassificering skyddar området från gruvbrytning. 

  Miljöpartiet ska ha övertalat Socialdemokraterna, enligt DN. Om informationen stämmer kommer området troligen att skyddas från planerna på gruvbrytning. Det finns i skrivande stund däremot ingen officiell information från regeringen, utan officiellt beslut väntas tas den 20 eller 27 augusti.

  Bakgrunden är att gruvbolaget Nordkalk vill bryta kalk i de känsliga naturmiljöerna som  Naturvårdsverket vill ska skyddas och omvandlas till nationalpark. Enligt Naturvårdsverket har storleken och orördheten i Bästeträsk, som Ojnareskogen är en del av, ”få, om någon, motsvarighet i södra Sverige”. Dessutom har området en exceptionellt hög artrikedom med ett mycket stort antal rödlistade arter

  Regeringen har fram till 31 augusti på sig att komma med besked ifall de tänker skydda Ojnareskogen eller inte, efter det fortsätter Mark och Miljödomstolen med ärendet. Ärenet kommer däremot att fortsätta i mark och miljödomstolen oavsett om regeringen beslutar att området ska bli ett Natura-2000 område, men domstolen  antas ta hänsyn till regeringens hållning.

  Ett Natura-2000 område är ingen garanti för att området skyddas från gruvbrytning. Länstyrelsen Skåne skriver att:

  Natura 2000 ska bevara värdefull natur men innebär inte något generellt stopp för pågående markanvändningeller utveckling av samhället. I varje enskilt fall avgörs vilka åtgärder som kan fortsätta och vilka som inte kan tillåtas.

  Enligt Sveriges Radios program Kaliber finns det flera exempel på planering av gruvbrytning inom naturreservat:

  Vi ställer Bergsstatens karta bredvid Naturvårdsverkets karta över skyddad natur. Vi kollar på Norr- och Västerbotten där nära hälften av landets 900 undersökningstillstånd finns. Och det visar sig att 22 procent, alltså mer än var femte undersökningstillstånd ligger helt och hållet, eller delvis, inom naturreservat. Siffran blir högre om man också räknar med annan skyddad natur, som EU:s Natura 2000 – som ska skyddas för att bromsa utrotningen av djur och växter

  Om informationen om att regeringen är överens om att göra Bästeträsk till ett Natura-2000 område stämmer så vore det intressant att veta varför de föredrar Natura-2000 före nationalpark som Naturvårdsverket föreslår. Vi uppdaterar artikeln ifall viktigt information kommer under dagen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.