Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Oklart hur Vänsterpartiet kommer ställa sig i kärnkraftsfrågan

  Beslut kommer tas på partiets kongress som inleds i dag.

  Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om att Vänsterpartiet kan vara på väg att svänga i sin syn på i vilken takt man vill avveckla den svenska kärnkraften. Partiet vill i dag se en så snabb avveckling som möjligt, men enligt partistyrelsens förslag (pdf) så ska man i stället ”ta hänsyn till den svenska kärnkraftens möjlighet att bidra till minskade utsläpp från fossila kraftverk på den nordeuropeiska elmarknaden”.

  Läs mer på Supermiljöbloggen:
  Greenpeace: ”Vänsterpartiet på väg att bromsa omställningen till ett förnybart energisystem”
  Precisionen i Vänsterpartiets kärnkraftsuträkning ifrågasätts
  Förtydligande om V:s kärnkraftslinje

  I dag inleds partiets kongress i Örebro. Hur det kommer gå i frågan om kärnkraften återstår att se.

  Enligt Expressen ska Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt ha sagt att det kan ”gå båda vägar”.

  I en debattartikel i Flamman varnar samtidigt Greenpeace Sverigechef Annika Jacobson för att förslaget ”innebär att Vänsterpartiet lånar ut sin röst till dem som vill behålla kärnkraften så länge som möjligt”.

  Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler skriver i en debattartikel i Dagens ETC:

  Kärnkraften är inte bara dyr, osäker och utan lösning på slutförvarsfrågan. Den försvårar också den så viktiga omställningen till förnybar energi. Vänsterpartiet har därför länge ansett att avvecklingen av kärnkraft ska ske i takt med att förnybar energi byggs ut. Vad partistyrelsen nu föreslår är att ytterligare en faktor vägs in i avvecklingen: den svenska elexportens möjligheter att bidra till minskade utsläpp i våra grannländer.

  Orsaken till denna lilla, men viktiga, justering handlar om det akuta hot klimatförändringarna utgör. Världen står på randen till en katastrof och en av de allra viktigaste orsakerna är kolkraften. Kolkraften dominerar fortfarande energiproduktionen i flera av våra grannländer. Vi har inte råd att ta lätt på de uppemot 10 miljoner ton koldioxidutsläpp som svensk elexport ett gott år kan tränga undan. Det vore att bortse från Sveriges största bidrag till den globala utsläppsminskningen. Frågan är: ska nationellt avgränsad symbolpolitik vägra tyngre än verklig klimatnytta och internationell solidaritet i energiomställningen?

  I en replik skriver Johan Ehrenberg, ansvarig utgivare för Dagens ETC, och Lennart Söder, professor på KTH:

  Frågan är förstås hur mycket V då värderar denna påstådda klimatnytta. Om det är bra att driva kärnkraften vidare klimatpolitiskt – varför då inte göra det enklare för ägarna genom att sänka deras kostnader, eller varför inte subventionera den med hänvisning till ”internationell solidaritet? V:s politik går inte ihop.

  Att stänga kärnkraften så fort vi kan handlar om att skapa snabbt utrymme för förnybart och vill man exportera grön el till Europa är det bara att bygga ännu mer. Vi kan som nation vara Europas gröna elexportör. Men inte med bevarad kärnkraft.

  Det är uppenbart att kärnkraftslobbyn är stark inom V:s partistyrelse. Vi får hoppas kongressen rättar till politiken så att partiet även i framtiden kan kallas för en del i den förnybara rörelse som visar att det går att ställa om utan de faror som den åldrande kärnkraften innebär.

   

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.