Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  En ny studie visar att färg är en stor källa till mikroplaster i Sverige. Resultaten pekar på att vi behöver hitta nya sätt att minska utsläpp av mikroplaster från färg.

  Studien, som tagits fram av IVL Svenska Miljöinstitutet på uppdrag av Naturvårdsverket, visar att det finns flera typer av färg och lack som släpper ut oroväckande mängder mikroplast. De största utsläppen kommer från byggfärg, båtfärg, industrifärg och färg för bilar​​.

  Exempelvis släpper husfärg ut mellan 209 och 3 700 ton mikroplaster varje år, och båtfärg bidrar med ytterligare 30 till 308 ton. Dessa siffror bekräftar att färg är en av de största källorna till mikroplast i Sverige.

  Mest utsläpp av mikroplaster kommer emellertid från vägtrafiken som orsakar ungefär 7 674 ton mikroplast varje år. Från textilier kommer det 8 till 956 ton och från plastpelletsproduktion 12 till 235 ton varje år​​.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.