Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Över tre miljoner människor dör varje år på grund av luftföroreningar utomhus

  Foto: தகவலுழவன் ( Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license)

  Luftföroreningar dödar årligen 3,3 miljoner människor globalt och däribland 380 000 människor i Europa. Matlagning och uppvärmning är globalt sett den största källan till utsläppen, men i Europa är det istället jordbruket. Att bekämpa klimatförändringarna minskar också luftföroreningarna. 

  De flesta av dessa dödsfall sker i Asien. I Kina beräknas närmare 1,4 miljoner människor dö per år på grund av luftföroreningar och i Indien beräknas luftföroreningarna orsaka 640 000 människors död per år. I Europa bedöms luftföroreningarna leda till cirka 380 000 dödsfall per år, enligt en forskningsrapport från Max Planck Institutet för kemi som publiceras i Nature. Detta innebär att fler människor dör av luftföroreningar än HIV/AIDS och malaria tillsammans, skriver The Guardian.

  De farligaste partiklarna är de som för små för att kunna ses. De är så små att de kan gå djupt ner i lungorna och in i blodet, förklarar professorn George Thurston för Washington Post.  Den största orsaken till utsläpp av de farliga luftpartiklarna är småskalig  förbränning av biobränsle för matlagning och uppvärmning, men även utsläpp från avfallshantering och dieselgeneratorer. Dessa utsläpp står för en tredjedel av de farliga utsläppen  globalt och är särskilt vanliga i Asien.

  Den näst största orsaken till de globala utsläppen av farliga luftföroreningar är jordbruket. I Europa är jordbruket den vanligaste orsaken till farliga utsläpp. Dessa utsläpp är ammoniakutsläpp från användning av konstgödsel och utsläpp från tamdjur. Den tredje största orsaken till utsläpp av farliga luftföroreningar är naturligt orsakade luftföroreningar från exempelvis öknar står för en sjättedel av de dödliga luftföroreningarna och därefter kommeranvändningen av fossil energi och det står för en sjundedel av de globala utsläppen.

  Industrin, vägtrafik och förbränning av förbränning av biomassa står för 5 procent var av de farliga utsläppen. Men i rikare länder som Tyskland, Storbritannien och USA står vägtrafiken för 20 procent av de dödliga utsläppen.

  Detta utgår från att alla partiklar är lika farliga oberoende av vart ifrån de kommer. Men vissa forskare menar att partiklar från kemiskt kol är farligare än andra partiklar. I så fall skulle trafiken stå för en större andel av de dödliga utsläppen och jordbruket för en mindre andel än vad som står ovan.

  Om vi fortsätter som hittills så beräknas dubbelt så många människor, 6,6 miljoner, dö av luftföroreningar år 2050.

  Klimatförändringarna och luftföroreningar kan ofta bekämpas samtidigt. Att bekämpa klimatförändringarna genom investering i ren teknik som sol och vindenergi och att spara mer skog kommer också att minska utsläppen av luftföroreningar. Efter att skog har huggits ned så rensas ofta marken genom bränder vilket skapar utsläpp av luftföroreningar. Tekniker som minskar utsläppen av luftföroreningar minskar ofta även utsläppen av växthusgaser, skriver Washington Post.

  Förutom dessa luftföroreningar utomhus dör 3,5 miljoner människor på grund av luftföroreningar inomhus från matlagning och uppvärmning.

   

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra