(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

P-piller ger stor miljöpåverkan

Foto: Pixabay/ Public Domain

Att ämnena i p-piller slinker igenom reningsverken och hamnar i naturen har länge varit känt. Men det är en diskussion värd att nämna igen då ämnet är lika aktuellt nu som tidigare. 

I dagarna kom två nya rapporter ut från olika svenska universitet ut som pekar på farorna med hormonstörande ämnen från preventivmedel i våra vattendrag. Det är framförallt hormonet EE2 som undersökts, dvs syntetiskt östrogen. Undersökningar har gjorts där forskarna ser tydlig påverkan på flera generationer fiskar vad gäller stressrespons.

Vi har för första gången kunnat visa hur EE2 påverkar stressresponsen hos zebrafisken och får den att ändra sitt beteende. Både honor och hanar drabbas av detta och förändringen av deras beteende blir varaktigt. Vi kan också se att fiskarnas avkomma visar samma beteende trots att de inte exponerats för östrogenet och att störningen möjligen kan påverka flera generationer, säger forskaren Nasim Caspillo.

Även fertiliteten hos både hanar och honor påverkas av utsläppen, något som kan leda till stora problem för hela populationer.

Vår forskning är en grund för att fortsätta arbetet med att hitta relevanta biomarkörer, som visar att fiskarna påverkats av östrogena substanser. Att förändringarna är ärftliga innebär också att de kan transporteras i näringskedjan och påverka andra djur och även människan. Vi måste därför utveckla metoder som varnar oss för hög halter av dessa ämnen och försöka minska förekomsten av dem i vår miljö.

Lina Nikoleris, doktorand vid Lunds Universitet, påtalar problematiken med att barnmorskor ofta inte vet tillräckligt om vilka miljökonsekvenser preventivmedel kan ge i naturen.

Fiskarna påverkas redan vid låga koncentrationer av EE2 – både i beteende och genetiskt. Vi har sett att fiskarnas genbalans ändras och de får svårare att fånga föda. Tidigare studier visar att fiskarna också får problem med att föröka sig. Det kan leda till att en hel fiskpopulation försvinner och ge konsekvenser för hela ekosystem.

Det bästa menar Nasim Caspillo, är att tillverka vad hon kallar gröna kemikalier, det vill säga bland annat p-piller, utan att det ger en miljöpåverkan. Tyvärr är det ett arbete som är både dyrt och kräver mycket utveckling.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra