Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  En ny rapport visar att plastindustrin har en snabb tillväxt. Det i sin tur gynnar fossila industrier eftersom plasttillverkningen är beroende av olja, gas och kol.

  Rapporten från Lunds universitet visar på hur det djupt rotade bandet mellan plastnäringarna och fossilindustrierna fortskrider. Bandet som binder handlar om allt från behov i tillverkningen till ägarförhållanden och politisk samverkan.

  Dessutom visar resultaten att många länder med stora fossila bränslereserver stödjer plastindustrin. Deras förhoppningar verkar vara att säkra en framtid för olja, gas och kol. Stödet visar sig bland annat genom att investeringsnivåerna i plast ökar. Produktionen av plast förväntas nu mer än fördubblas fram till 2050.

  Fredric Bauer, medförfattare till rapporten och forskare på Lunds Universitet, uttrycker till Sveriges Radio vilka negativa konsekvenser det här kan få:

  Det betyder att de klimatskadliga utsläppen riskerar att fortsätta, även efter att bilar och lastbilar har slutat gå på bensin och diesel.

  I rapporten pekar forskarna även på brist på transparens kring finansieringen av plastprojekt, vilket gör det svårare öka pressen för mer hållbarhet och minska branschens koldioxidavtryck.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!