Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Bra tillfälle att ersätta plasten?

  Foto: Monsterkoi från Pixabay

  IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, larmar om stor brist på plastråvara. Enligt IKEM är följden kraftigt höjda råvarupriser och leveranssvårigheter. SMB reflekterar vidare: varför inte nyttja tillfället för att hitta material att ersätta den fossila plasten med? 

  Plast har varit ett återkommande tema här på SMB. Till exempel har vi rapporterat om att mängden mikroplast i haven är mycket större än man tidigare trott, i Atlanten mer än tio gånger så mycket som man tidigare befarat. Det är inte bra för haven eller miljön. Mikroplast har dessutom hittats i mänsklig vävnad, så det är ingen underdrift att kalla världens plastberoende för ett stort problem.

  IKEM, som ägs av Svenskt Näringsliv och samlar företag inom kemi-, plast- och materialbranschen, menar att plastbristen är så stor att det finns risk att svenska plastbearbetande företag kan tvingas stänga ner delar av sin produktion. Det är främst polyolefinerna, polyeten och polypropen, som det råder brist på, men även materialtyper som PVC och polyamider är påverkade.

  Bakgrunden till just den här plastbristen är enligt IKEM framför allt att efterfrågan på plastråvara ökat kraftigt sedan slutet av 2020. Dessutom har rekordmånga oljeraffinaderier, vars produkt är huvudråvaran i plast, tvingats stoppa sin produktion på grund av extrema väderförhållanden. Situationen har sedan försvårats ytterligare av transportproblem i samband med coronapandemin. 

  I IKEM:s pressmeddelande finns inga lösningsförslag, men SMB bistår gärna med det.

  Problem 1: Det finns en ökande efterfrågan på plast, en fossil råvara som orsakar stora problem för miljön och människors hälsa.

  Lösningsförslag: En förslag är att ändra våra konsumtionsmönster så att vi konsumerar mindre och därigenom mindre plast.

  Problem 2: Oljeraffinaderier får problem när extremväder drar in. Som bekant orsakar klimatförändringarna extremväder. Och vad är det som huvudsakligen orsakar de påskyndade klimatförändringarna sedan omkring 1950? Svaret är de växthusgaser som vi människor bidrar till genom våra livsstilar och konsumtionsmönster. Växthusgaser har olika källor, men en framträdande källa är just oljeraffinaderier.

  Lösningsförslag: Ett förslag är att industrier satsar på råvaror som inte är fossilt framställda. Den lösningen är bra på både kort och lång sikt. På kort sikt får vi råvaror som det trots nuvarande omständigheter inte är brist på. På lång sikt kan övergången från fossilt framställda råvaror dessutom bidra till mindre extremväder som stör våra liv, samhällen och industriernas produktioner.

  Problem 3: Transporterna fungerar inte. Här menar IKEM troligen de plastprodukter som fraktas långväga, till exempel plastprodukter tillverkade i Kina.

  Lösningsförslag: En förslag är att vi ändrar vårt sätt att tänka kring var råvaror ska produceras, till exempel genom att satsa mer på närproducerat.

  Att det inte kommit ett pressmeddelande om att vi börjat efterfråga mer av ett fossilbaserat material är dock anmärkningsvärt, hur kan våra miljöproblem ha så låg prioritet inom näringslivet och i resten av vårt samhället? Vi drabbas alla av miljöproblemen, även företagen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra