Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Press på bättre hantering av läkemedel i miljön

  Läkemedel, Drugs, Piller, Foto: Chaos

  Europaparlamentets miljökommitté vill se tuffare åtgärder för att minska läkemedelsföroreningar i miljön. Åtgärderna inkluderar minskad användning av läkemedel, grönare tillverkning och bättre avfallshantering. Dessutom ska lägre konsumtion av läkemedel nås utan att skada patienter.

  Läkemedel hamnar oftast i miljön via avloppsvatten, djurhållning eller fiskodling. I en studie hittades över 100 växt- och djurskyddsprodukter, som inkluderar läkemedel och flera förbjudna ämnen, i vatten i närheten av intensiv djurhållning.

  Även låga halter av läkemedelsutsläpp kan skada ekosystem. Läkemedel i miljön kan bland annat förändra beteendet och förmågan att reproducera bland fiskar och andra djur. Antibiotika som hamnar i miljön förvärrar problemet med antibiotikaresistens.

  Miljökommitténs förslag kommer som ett svar på behovet för en strategi för läkemedel i miljön som Europeiska kommissionen lyfte förra året.

  De föreslagna åtgärderna ska omfatta hela livscykeln av läkemedel från läkemedelsdesign till att de blir avfall. Enligt miljökommittén bör ”grönare läkemedel”, som är mindre skadliga för miljön och lättare biologiskt nedbrytbara, utvecklas.

  Förslagen kommer nu att övergå till parlamentet för alla parlamentsledamöter att diskutera och rösta om.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.