Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Redan 1,5 graders uppvärmning kan leda till oåterkalliga klimateffekter

  Ett flertal tippningspunkter i jordens klimat kan passeras om den globala medeltemperaturen ökar med 1,5 grader. Det visar en ny stor analys som ger starka vetenskapliga bevis för brådskande åtgärder för att mildra klimatförändringarna.

  På senare år har det blivit alltmer tydligt att nuvarande klimatmodeller tycks underskatta utvecklingen vid polerna och även när det gäller Amazonas regnskog. Utvecklingen blir dessutom alltmer oroande. Enligt en ny studie i tidskriften Science närmar vi oss nämligen redan fem farliga tippningspunkter vid nuvarande nivåer av global uppvärmning. Dessutom ökar risken för varje tiondels grad av ytterligare uppvärmning.

  En tippningspunkt (tipping point) är en brytpunkt där en avgörande tröskel passeras och som innebär en oåterkallelig förändring av jordens ekosystem och klimatsystem. Till exempel kan ekosystem och atmosfäriska cirkulationsmönster förändras snabbt, medan inlandsisens kollaps går långsammare men leder till en oundviklig havsnivåhöjning på flera meter.

  Forskningen, som publicerades före en stor konferens ”Tipping Points: from climate crisis to positive transformation” vid University of Exeter (12-14 september), drar slutsatsen att mänskliga utsläpp redan har drivit jorden in i en riskzon för att tippningspunkter ska passeras. Fem av de sexton identifierade tippningspunkter riskerar att utlösas vid dagens temperaturer.

  De fem tippningspunkterna som redan är i riskzonen är: avsmältning av Grönlands och Västantarktis stora inlandsisar, storskalig upptining av permafrosten, kollaps av den stora havsströmmen i Labradorhavet, och massdöd av tropikernas korallrev.

  Analysen har genomförts av ett internationellt forskarlag som gått igenom över 200 artiklar publicerade sedan 2008, då tippningspunkterna i klimatsystemet först definierades. Listan över potentiella tippningspunkter i världen har nu utökats från nio till sexton, enligt forskargruppen.

  Den nya analysen visar nu att Parisavtalets mål att begränsa uppvärmningen till så långt under två grader som möjligt, och helst under 1,5 grader, inte räcker för att undvika farliga klimatförändringar.

  Den sjätte utvärderingsrapporten från FN:s klimatpanel (IPCC) konstaterade att riskerna för att utlösa klimattippen blir höga med cirka två grader över förindustriella temperaturer och mycket höga med 2,5 till fyra grader.

  Studien ger därmed starkt vetenskapligt stöd för Parisavtalet och tillhörande ansträngningar för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, eftersom den visar att risken för tippningspunkter eskalerar bortom denna nivå. För att ha 50 procent chans att uppnå 1,5 grader och därmed begränsa tippningspunktsriskerna måste de globala utsläppen av växthusgaser halveras till 2030 och nå nettonoll till 2050.

  Huvudförfattaren David Armstrong McKay från Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet och University of Exeter och Earth Commission är tydlig med vad som måste göras:.

  Risken för tippningspunkter kan minskas genom att snabbt minska utsläppen av växthusgaser, och vi måste börja omedelbart.

  Placeringen av klimatstörande element i kryosfären (blå), biosfären (grön) och havet/atmosfären (orange) och global uppvärmning
  nivåer som deras vändpunkter sannolikt kommer att utlösas på. Nålar är färgade enligt vår uppskattning av den centrala globala uppvärmningens uppskattning under 2°C, dvs inom Parisavtalets intervall (röda, cirklar); mellan 2 och 4°C, d.v.s. tillgänglig med nuvarande policyer (rosa, diamanter); och 4°C och högre (lila, trianglar). Källa: Science

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.