Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna har regeringen kommit överens om en ny nationell strategi för cirkulär ekonomi. Därmed tas viktiga steg för en grön omställning av samhället.

  Ett samhälle där resurser används effektivt i giftfria cirkulära flöden och ersätter jungfruliga material.

  Det är kärnan i Sveriges nationella strategi för en cirkulär ekonomi. Det meddelade regeringen i ett pressmeddelande, som även betonade att omställningstakten behöver öka för att kunna nå miljö- och klimatmål.

  Omställningen är även nödvändig inom Agenda 2030 där cirkulär ekonomi bidrar till flera av de 17 globala målen för hållbar utveckling. Miljö- och klimatminister Isabella Lövin menar därför att dagens situation med en pandemi som slagit hårt mot samhället utgör en god startpunkt:

  Det är inte klokt att värdefullt material används en gång och sedan slängs. Nu ska vi ändra på det. Den gröna återhämtningen som samhället nu behöver ska skynda på omställningen till en klimatneutral och cirkulär ekonomi. Ungefär femtio procent av våra klimatutsläpp samt mer än nittio procent världens vattenbrist och förlust av biologisk mångfald beror på ineffektiv resurshantering. En cirkulär ekonomi är klokare, betydligt bättre för miljön och dessutom skapar vi möjligheter till många nya jobb och ett hållbart företagande.

  Regeringens strategi har fyra fokusområden: produktion och produktdesign, konsumtion och materialanvändning, giftfria och cirkulära kretslopp, samt näringsliv och innovation. Genom att använda material mer effektivt kan deras livslängd och värde öka, samtidigt som behov av ny råvara och deponering av avfall minskar.

  Regeringen betonar att omställningen till en cirkulär ekonomi måste genomföras gemensamt av politiken, näringslivet, offentlig sektor, akademi, privatpersoner och civilsamhället. Till strategin kommer därför handlingsplaner att beslutas med konkreta åtgärder för varje fokusområde. Det kan till exempel handla om att öka livslängden hos produkter, förbättra konsumentinformationen och införa ekonomiska styrmedel som gynnar delnings- och reparationsekonomi. Enligt näringsminister Ibrahim Baylan har Sverige goda förutsättningar att ta sig an omställningen där många svenska företag redan ser redan möjligheterna med att ställa om sin verksamhet för en ökad global konkurrensfördel.

  Sveriges ambition är att bli världens första fossilfria välfärdsland och med regeringens besked om en cirkulär strategi tas nödvändiga steg framåt. Mellan 2008 och 2018 ökade Sveriges konsumtion med hela 25 procent. Trots att många svenskar säger sig vilja reparera varor istället för att köpa nytt är det bara en fjärdedel av befolkningen som faktiskt gör det. I genomsnitt lägger vi bara 26,50 kronor per person och år på att reparera våra prylar.

  Satsningen på en cirkulär ekonomi finns även med i EU:s gröna giv och därmed blir den nationella strategin del i en större omställning. Nyligen lanserade Sverige även, tillsammans med flera andra länder, ett upprop om behovet av industriomställning och grön återhämtning efter coronakrisen. Förhoppningsvis kan det leda till konkreta åtgärder.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.