Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Regeringens klimatsatsning får kritik av miljörörelsen

  På en presskonferens idag presenterade miljöminister Lena Ek Sveriges satsning inför det kommande klimattoppmötet. 300 miljoner till FN:s gröna fond. Men satsningen är räcker inte menar miljörörelsen.

  Satsningen väcker kritik bland miljöorganisationer då de 300 miljonerna tas från biståndsbudgeten, snarare än att utgöra nya pengar.

  Det är en god nyhet att Sverige vill satsa på den gröna fonden, men att ta pengarna ifrån fattigdomsbekämpning och lägga på klimatomställning istället för att skjuta till nya pengar kommer inte göra det bättre för för världens fattiga, säger Petter Lydén, policyrådgivare i klimatfrågor åt Diakonia.

  FN:s gröna fond är menat att hjälpa till att finansiera en grön omställning i fattiga länder, och ska vara det viktigaste organet för att fördela de tiotals miljarder dollar årligen som världens rika länder lovat att skänka i klimatfinansiering. Tyvärr har det mesta av pengarna tagits från redan existerande bistånd, både utomlands och i Sverige. Detta går tvärt emot det avtal som skrevs under på klimattoppmötet i Cancun, där det framgår att pengarna som ges ska vara ”nya och utöver” det ordinarie biståndet. En princip som regeringen alltså återigen frångår.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!