Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Rockström: ”Sverige är tillbaka, efter tio år av tystnad”

  Foto: M. Axelsson/Azote

  Supermiljöbloggens sommarföljetong om ett fossilfritt Sverige till år 2030 hjälpte till att sätta press på politikerna, det menar professor Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre.

  I helgen förvandlades Kulturhuset i Stockholm till Klimathuset, ett initiativ som bland annat Naturskyddsföreningen och Kulturhuset Stadsteatern låg bakom.

  En av talarna på plats var professor Johan Rockström vid Stockholm Resilience Centre. I sitt anförande gjorde han klart att det var med stolthet som han såg att statsminister Stefan Löfven (S) i förra veckan i New York tog initiativ till att skapa en frontgrupp vad gäller FN:s nya globala och hållbara utvecklingsmål.

  – Sverige är tillbaka på den globala banan, efter tio år av tystnad, sa Johan Rockström.

  I somras mejlade Supermiljöbloggen en rad representanter, dels från riksdagens samtliga partier, dels från miljöorganisationer och näringsliv, för att höra hur de såg på det förslag som Johan Rockström då precis hade lyft upp i samband med sitt sommarprat i Sveriges radio, om att det behövs ett nytt svenskt klimatmål:

  Vi behöver en ny berättelse för Sverige. Denna är av global betydelse, eftersom vi är ett så viktigt föredöme för många länder i världen. Tänk om vi kunde, i en partiövergripande överenskommelse, slå fast att Sverige skall bli världens första helt fossilfria välfärdsnation (till 2030!). Det skulle (1) skapa stor entusiasm och kreativ kraft i Sverige (inte minst näringslivet skulle få sig en rejäl positiv skjuts), men också (2) skicka otroligt starka signaler internationellt.

  Svaren som kom in var övervägande positiva – även om det framför allt från politiskt håll var en del frågetecken kring hur snabbt en sådan omställning kan ske. Johan Rockström avslutade själv artikelserien med ett längre inlägg på Supermiljöbloggen under rubriken: ”Hela nationen kommer att behöva kavla upp ärmarna”.

  Idén om ett fossilfritt Sverige hörsammades därefter av ingen mindre än statsministern själv. I regeringsförklaringen i september sa Stefan Löfven (S) att ”Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer”. Och när Supermiljöbloggen kort därefter fick möjlighet att fråga statsministern vad som händer nu svarade han att bollen ligger hos Miljömålsberedningen, den parlamentariska grupp som i januari fick i uppdrag av regeringen att till nästa år föreslå hur det kan utformas ett klimatpolitiskt ramverk och en strategi för en samlad och långsiktig klimatpolitik i Sverige.

  Om detta sa Johan Rockström i sitt tal under helgens stora klimatmöte i Stockholm:

  – Vi har en regering i dag som faktiskt säger att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria länder. Var kommer det här ifrån? Ja det kommer ifrån det enorma tryck som bara de senaste månaderna har lyfts fram. Först med Supermiljöbloggen som frågar alla politiska ledare: ”Ställer ni upp på att Sverige ska vara det globala exemplet för framgång och visa att en fossilfri nation kan vara världens bästa strategi för jobb, tillväxt och bra välfärd?”. Sen så har det här puttrat upp i systemet tack vare att det är lokalpolitiker, entreprenörer, företagsledare och miljörörelse som alla engagerar sig så mycket att det här på bara några månader nått ända upp i regeringskansliet. Och vi får då väldigt snabbt operationell verkstad.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra