Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter Positiva nyheter

    Samiska aktivisterna frikänns efter Fosen-aktionen

    Aktivisterna blockerade norska olje- och energidepartementet. Foto: Rasmus Berg/Natur og Ungdom/Flickr

    Hösten 2023 dömdes aktivister till böter efter den så kallade Fosen-aktionen. De vägrade betala böter, och fick därför ställas inför rätten. Nu har samtliga aktivister friats i Oslo tingsrätt. 

    SMB har tidigare berättat om hur aktivisterna ockuperade det norska Olje- och energidepartementet i februari 2023. Aktionen handlade om att den norska staten inte har tagit ned en vindkraftspark i rennäringsområdet vid Fosen, trots att högsta domstolen deklarerat att den är olaglig och strider mot urfolksrätten.

    Aktivister ockuperade lobbyn till Olje- och energidepartementet för att uppmärksamma frågan och kräva att staten tar ned vindkraftverken. De åtalades för civil olydnad, och när de vägrade betala böter gick fallet till rätten. Nu har domstolen slagit fast att de tilltalade hade rätt att demonstrera fredligt, och friar samtliga aktivister.

    Vi tycker att det är positivt att domstolen är så tydlig med vikten av yttrande- och demonstrationsfrihet, och vilken betydelse detta har för att ställa de statliga myndigheterna till svars för brott mot mänskliga rättigheter, säger en av försvarsadvokaterna till NRK (översatt citat).

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.