Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Saudiarabiens klimatbud inför Paris

  Foto: J RAWLS ( Creative Commons Attribution 2.0 Generic license)

  Saudiarabien har som världens mest framträdande oljeland länge varit motvilliga i att hantera klimatförändringarna. Men med oljepriser som nästan är rekordlåga och med ett stundande klimattoppmöte i Paris hoppar nu även Saudiarabien på klimattåget- åtminstone i viss utsträckning.

  Saudiarabien sträcker för första gången ut handen för att förändra klimatpolitiken och skickade i förra veckan in sin klimatplan till FN inför vinterns klimattoppmötet i Paris. Budskapet är något subtilt men samtidigt positivt överraskande- landet undersöker nu sätt att bredda sin ekonomi bortom ett beroende av olja och gas. 

  I planen förpliktar sig Saudiarabien att till år 2030 ha minskat sina växtgasutsläpp med upp till 130 miljoner ton koldioxid per år jämfört med om ”business as usual”. Saudiarabiens årliga utsläpp är på cirka 600 miljoner ton, som dessutom ökade mellan 2013 och 2014. Det är därför inte säkert att Saudiarabiens bud ens innebär att deras utsläpp år 2030 kommer att vara lägre än dagens utsläpp. Åtagandet är hur som helst viktigt men ännu viktigare är symboliken i att världens mest dominerande oljejätte nu verkar vilja försöka att anpassa sig till klimathotens krav på förändringar. Landet vars ekonomi till 80 % är beroende av oljan har äntligen börjat se på oljan som en ändlig resurs och på hur vår värld kan komma att se när oljan faktiskt tagit slut. För ett land där oljan uppgår till 90 % av dess exporter och för ett land som i runda slängar står för 16 % av hela jordens oljereserver är detta nytänkande ändå en stor förändring.

  ”Den Saudiska planen representerar hur landet för första gången åtagit sig att agera för att ta itu med klimatförändringarna,” sa Jennifer Morgan, chef för World Resources Institute’s klimatprogram, i ett uttalande enligt Mashable. ”Det visar att Saudiarabien förstår konsekvenserna av klimatförändringarna för dess folk och vilken roll förnybar energi kan spela i ett breddande av sin ekonomi.” 

  Nu verkar det ändå som att Saudiarabiens tidigare ignoranta synsätt tvingats skifta med insikten att även de förlorar på en global uppvärmning och att de kan vinna på att tillsammans med de andra länderna arbeta för ett så gynnsamt beslut som möjligt vid mötet i Paris. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.