(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Skog förstörs av värmeälskande skalbaggar

Foto: S. Hermann & F. Richter från Pixabay

En del skalbaggar och andra små djur stortrivs i vårt allt varmare klimat. Ett resultat av det är att alltfler träd och skogar förstörs. Det är problematiskt ur såväl ett biologiskt som ur ett ekonomiskt perspektiv.

Skogarna i British Columbia, Kanada, plågas just nu av contortabastborre. Vid mindre populationer kan träden försvara sig, men den stora mängden contortabastborre gör nu att träden saknar tillräckligt skydd och att även yngre träd drabbas. Skalbaggarna är visserligen föda till flera insekter, parasitoider och hackspettar, men de har enligt lokala myndigheter inte tillräckligt stor inverkan på den ökande populationen av contortabastborre.

Contortabastborre är inte större än ett riskorn, men har trots sin ringa storlek lyckats förstöra skog värd 15 års försörjning för skogsbolagen. Det är skog som motsvarar virke för 9 miljoner enfamiljshus. 

Problemet med små djur som förstör stora skogsvärden är dock inte isolerat till British Columbia utan hotar skogar i såväl Nordamerika som i Europa. Orsaken är ett allt varmare klimat som är mycket gynnsamt för ett flertal arter som lever på träd. 

I Sverige är framförallt granbarkborren utpekad som ett stort problem. Flera skyddsåtgärder har satts in, till exempel skogsavverkning av drabbade träd. Elin Götmark, talesperson på Skydda skogen, skriver i ETC att vi istället borde fokusera på att bekämpa klimatförändringarna. Skydda skogen menar också att Sveriges skogar behöver klimatsäkras genom “skogsskydd, naturlig föryngring och främjande av varierande bland- och lövskogar”.  


SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.