Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Solenergi kan revolutionera tillverkningen av cement och stål

  Foto: Wikipedia Commons

  Det är det Bill Gates backade företaget Heliogen som har meddelat att man har utvecklat en teknik som kan göra det möjligt att använda koncentrerad solenergi vid tillverkning av cement och stål. Nu är frågan om de tillverkande företagen kommer våga satsa på den nya tekniken.

  Bara cement står idag för ca 7 procent av de globala utsläppen, vilket betyder att den nya tekniken har stor potential att bidra till att minska utsläppen i stor skala och därmed dämpa klimatkrisen.

  Tillverkningen av cement och stål kräver mycket höga temperaturer, vilket idag möjliggörs genom förbränning av fossila bränslen. Nu säger sig Heliogen ha hittat ett sätt att komma upp i tillräckligt höga temperaturer med hjälp av koncentrerad solenergi (Concentrated Solar Power). Det är en gammal idé som går ut på att speglar placeras så att solens strålar reflekteras mot en punkt. Dock har detta inte tidigare skapat de temperaturer som krävs inom industrin.

  Nyckeln till problemet är att få solstrålarna att reflekteras mer precist mot den specifika punkten. Detta har Heliogen löst med hjälp av AI-teknik som övar upp speglarna att bli mer och mer precisa. Och nu säger man sig alltså ha kommit upp i tillräckligt höga temperaturer för att vara intressant vid tillverkning av cement och stål, vilket är över 1000 grader Celsius.

  Men för att tekniken ska börja användas i stor skala krävs mer kapital samt satsningar och vilja från de tillverkande företagen att byta teknik. Företaget satsar därför i dagsläget på att samla in mer kapital för utveckling och visa upp tekniken för tillverkningsföretagen.

  Om tekniken skulle visa sig skalbar finns det även potential att använda den för framställande av fossil-fri vätgas i framtiden, skriver CNN.


  Supermiljöbloggen bevakar ny teknik som bidrar till ett fossilfritt samhälle. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra