Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Solkrämer hotar korallreven

  Foto: Pixabay

  Tusentals av våra vanligaste solkrämer innehåller ämnet oxybenzone (bensophenon-3) som i små mängder kan orsaka stora skador på världshavens känsliga korallrev. 

  I dagarna släpptes en ny studie som varnar för ytterligare ett hot mot världshavens känsliga korallrev. Forskare menar att en stor andel av de kemikaliebaserade solkrämer och solsprayer innehållande oxybenzone som används i dessa områden är extremt skadliga för reven. Det behövs bara otroligt små mängder för att stora områden av korallrev ska påverkas negativt, skriver bland annat Washington Post.

  Ämnet oxybenzone tillhör gruppen bensofenoner och används för att absorbera ultraviolett ljus. Ämnet har utretts för att vara hormonstörande för människor samt öka risken för cancer.

  Solkrämer ger skydd mot UV ljus på två olika sätt. Det första är ett fysiskt filter, där krämens ingående ämnen stoppar ljuset från att tränga in i huden. Det andra är ett kemiskt filter, där ämnet oxybenzone kan ingå. Detta används för att omvandla UV-strålarna till ofarlig strålning.

  Korallrev är ett av jordklotets mest artberikade ekosystem. Mellan 6 000 och 14 000 ton solkräm släpps varje år ut i dessa områden och en extremt låg koncentration i vattnet av oxybenzone räcker för att livet kring reven ska påverkas negativt.

  Världshavens korallrev är redan under extrem press på grund av människans stora påverkan. De fossila utsläppen leder bland annat till surare hav, att den biologiska mångfalden rubbas och populationerna blir sköra på grund av överfiske samt att ökad medeltemperatur ger varmare hav vilket stressar livet kring korallreven något oerhört.

  En stor del av alla havslevande växter och djur är direkt och indirekt beroende av välfungerande korallrev. Så mycket som en fjärdedel av marina arter kan drabbas om de försvinner, då reven står för både föda, boplats och barnkammare.

  Ämnet oxybenzone påverkar koralldjurens DNA negativt och kan verka hormonstörande, vilket kan leda till så kallad blekning, där korallerna dör och enbart den ljusa, kalkbaserade skelettstrukturen står kvar. Kemikalien finns även i vissa kosmetikaprodukter och sprider sig både direkt via badande i haven samt via spillvatten.

  Det finns många solkrämer som inte innehåller oxybenzone om man vill undvika ämnet. Dock kan många ämnen som ingår i solkrämer vara skadliga för miljön, både de med så kallade fysiskt filter och de med kemiskt filter. Här har vi bara undersökt ett ämne som kan vara bra att undvika. Det bästa för miljön är att i största möjliga mån istället täcka huden med klädesplagg och hålla sig i skuggan när solen är som starkast.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra