Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Stillahavsöar rekordfastar för klimatet

  tuvalu, stilla havet Foto: YXO via Flickr

  Aktivister från hela världen har arrangerat världens hittills största fasta i protest mot klimatförändringarna. Särskilt engagerade i protesten är Stillahavsöarna.
  Den andra december valde uppskattningsvis 10 000 människor över hela jorden att inte äta, för att försöka förmå starkare åtgärder mot klimatförändringarna, rapporterar RTCC. Fastan, som tog plats samma dag som COP20 i Lima startade, var startskottet på en 365 dagar lång ”fastekedja”. Under det kommande året kommer en person fasta varje dag fram till det stora klimattoppmötet i Paris i december 2015.
  Majoriteten av de som fastade kom från ögruppen Tuvalu i Stilla Havet. Tuvalu är ett av de länder i området som hotas att läggas under vatten om havsnivåerna stiger ännu mer. Supermiljöbloggen har tidigare berättat om att världens första officiella klimatflyktingar kom härifrån. Nu valde alltså över hälften av Tuvalus befolkning att delta i fastan. Bland dessa fanns bland annat landets premiärminister och utrikesminister. Regeringsföreträdare från Fiji, Cooköarna och Nauru deltog även dem.
  Fasterörelsen skapades vid klimatförhandlingarna i Warszawa förra året. Initiativtagare var den filippinska aktivisten och klimatförhandlaren Yeb Sano.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.