Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Stora hållbarhetsbrister med “återvunna” kläder

  Foto: Edgars Kisuro

  De stora klädföretagen lockar konsumenter med löften om återvunna material och textilier tillverkade av plastflaskor. Men i verkligheten gör det nya modet ingen större skillnad för miljön. Det bästa sättet att minska klädernas miljöpåverkan är inte att shoppa mer, utan att köpa betydligt färre plagg.

  Masskonsumtionen ifrågasätts allt mer, vilket har fått klädjättarna att komma på en ny plan för att få kunderna att fortsätta vallfärda till butikerna. Med plagg märkta “Hållbart val” och “Responsible fashion” luras shoppare tro att deras konsumtion är betydligt mindre miljöbelastande än den vanliga diton.

  Tyvärr är reklamen (som oftast) för bra för att vara sann. I en granskning av Råd & Rön framkommer att plaggen inte är ett särskilt vettigt sätt att köpa sig fri från det dåliga samvetet.

  Materialet spelar liten roll för klimatpåverkan

  För att marknadsföra sina produkter som hållbara satsar företagen på nya typer av material, bland annat hållbarhetsmärkt bomull och återvunnen oljebaserad polyester. Men forskning visar att materialet står för en mycket liten del av plaggets totala klimatpåverkan. Det är framför allt tillverkningsprocessen som släpper ut stora mängder växthusgaser, inte textilfibern.

  Bara elen som krävs för att tillverka ett polyesterplagg kan stå för 40 procent av plaggets klimatpåverkan, samtidigt som fibertillverkningen bara står för 3 procent. Att fokusera enbart på materialet och sedan kalla det hållbart blir därför missvisande.

  Det blir dessutom extra missvisande eftersom de hållbarhetsmärkta plaggen sällan består av enbart miljösmarta material. För Lindex märkning “Sustainable choice” krävs endast att 51 procent av plaggets textil kommer från hållbara fiber. Resterande procent skulle exempelvis kunna vara akryl, ett syntetiskt material som framställs av råolja.

  Kläder tillverkade av plastflaskor – inte så bra som man kan tro

  Det är också en vanlig missuppfattning att återvinningsmärkta plagg tillverkats av gamla polyesterkläder, men det stämmer inte.

  Det finns inget slutet kretslopp. Det är inte så att om man köper en klänning i polyester eller återvunnen polyester och sedan lämnar in den till återvinningen så blir det en ny klänning. Inga av de återvunna polyesterplagg som nu syns överallt är tillverkade av gamla plagg, säger Sandra Roos, textilforskare vid forskningsinstitutet Rise till Råd och Rön.

  Istället tillverkas återvunna polyesterplagg ofta av plastflaskor. Klädföretagen är inte sena på att snappa upp det i sin marknadsföring – “Köp ett nytt plagg och rädda haven på samma gång!”. Enligt Sandra Roos är det dock väldigt sällan som plastflaskorna kommer från nedsmutsade stränder.

  Modeindustrins ökade efterfrågan på plastflaskor gör att färre flaskor återvinns till sitt ursprungliga syfte. Det innebär i sin tur att fler flaskor behöver nytillverkas av olja. Det finns heller inget som tyder på att återvunna polyesterplagg skulle släppa ut mindre mikroplaster än den icke-återvunna.

  Det hade egentligen varit bättre om man hade gjort flaskor av återvunna flaskor. Det gör man visserligen, men i mindre grad nu när det finns en så stor efterfrågan från klädindustrin. I slutändan är det ju ett nollsummespel, säger Sandra Roos.

  Det bästa sättet att minska klädgarderobens miljöpåverkan är att köpa mycket färre plagg än vad vi gör idag. Och när vi väl köper ska vi välja second hand. Den som köper second hand i stället för nytt sparar 70 procent av klimatpåverkan – medan återvinning till fiber i bästa fall sparar 15 procent.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra