Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Största korallblekningen hittills i Australien

  Foto: Pixabay

  Forskare konstaterar nu en rekordstor korallblekning av Australiens Stora barriärrev efter en omfattande undersökning genomförd förra månaden. Det är den tredje massblekningen på bara fem år.

  Miljöutmaningarna duggar tätt i Australien. Efter ett tungt miljöår 2019 som Supermiljöbloggen skrivit om här, kommer nu nästa slag i form av den mest utbredda korallblekningen som någonsin noterats.

  För första gången har svår blekning drabbat alla tre regionerna i Stora Barriärrevet – de norra, centrala och nu stora delarna av de södra sektorerna, säger Professor Terry Hughes vid James Cook universitetet till AFP.

  Februari gav de högsta månatliga havstemperaturerna sedan Australien började föra statistik år 1900. De höjda temperaturerna orsakar stress hos korallerna genom att skada algerna som ger revet sin näring och färg. Det gör korallerna vita och kan leda till att de dör.

  Det allt varmare havet riskerar att beröva revet sin världsarvsstatus. Det skulle innebära stora förluster för den australiensiska ekonomin. Varje år genererar revet cirka 4 miljarder dollar bara i turismintäkter.

  Ungefär 25 procent av fiskarna i havet är beroende av friska korallrev för att hitta mat, skydd och för att kunna reproducera sig.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.