Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Studie: Kollaps av insektspopulationer i Puerto Ricos regnskogar

  Foto: Pexels.com

  Forskare har funnit att insektspopulationer i Puerto Ricos regnskogar nästan försvunnit helt. Anledningen tros vara fler varma dagar.

  En amerikansk forskare gjorde för 35 år sedan en serie provtagningar av mängden insekter i regnskogarna, i samband med en studie av ödlor i området. Då, berättar han, fick de sitta i flera timmar och plocka insekter från plåtarna man satt upp bland träd och på marken. Nu, 35 år senare, pekar en upprepning av dessa provtagningar på att mängden luftburna insekter har minskat med 80% – marklevande insekter med 98%. Trots att plåtarna suttit uppe i 12 timmar fann man knappt några insekter alls.

  Ett annat tecken på att insektspopulationerna kollapsat var frånvaron av fåglar. Fågelljudet i regnskogen var i princip borta, jämfört med den första vistelsen. En närmare undersökning uppskattade att i synnerhet en fågelart som nästan uteslutande livnär sig på insekter hade minskat med 90%. Även flera grodarter uppskattades ha minskat med mellan 50 och 65%.

  Till skillnad från många andra regnskogar hade ingen skogsskövling förekommit i denna region, vilket annars är en av de största hoten mot biologisk mångfald [länk]. Inte heller hade några kemiska medel använts i regionen. Anledningen till att insekterna försvunnit verkar istället vara förändringar i temperaturen: Mätningar visade att antalet dagar med högre än normaltemperaturer har ökat med över 40% sedan 70-talet.

  Insekter tillhör bottenskikten av näringskedjan och blir därför avgörande för arter längre upp också – minskade antal insekter innebär minskade antal av andra djur. Det blir en så kallad trofisk kaskad från botten.

  Den uppenbara förlusten av insekter är ett problem som forskningen nyligen fått upp ögonen för och data på variationer insektspopulationer de senaste decennierna saknas därför i många fall. Liknande fynd som det i Puerto Rico har dock även gjorts på andra ställen i världen: Mängden flygande insekter i Tysklands naturreservat har sjunkit med 75% på bara 25 år. I en skog i Mexiko fann man att antalet insekter sjunkit med 80% sedan 80-talet. New York Times varnade nyligen för en insektsapokalyps.

  Med andra ord är det hög tid att forskare ges möjlighet att gå ut i skogen och räkna insekter.


  SMB bevakar frågan om biologisk mångfald. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.