Sundbyberg satsar på stadsodling
Sundbyberg utanför Stockholm är en kommun som växer mycket och blir allt mer populär att flytta till. Kommunen kräver nu att nybyggda hus har gröna tak och tar fram strategier för att kunna odla i området. Tak, markområden och väggar ska täckas av växter.
Fruktträd, takodlingar, kolonilotter och andra gröna områden håller på att bli verklighet i Sundbyberg. Kommunen har nu tagit fram en strategi för stadsodling för att kunna integrera lokalproducerad mat i området.
Stefan Bergström, kommunalråd i Sundbyberg, säger till DN:
Jag tror att människor vill vara delaktiga i att ta hand om sin stad. Vi ska tillgängliggöra offentliga ytor för människor, men vi har inga planer på att öppna kolchoser i våra grönområden.
Ett samarbete har startats med Design Trust of Public Space, en ideell organisation som jobbat framgångsrikt med stadsodlingar i New York, för att få mer information och kunskap om hur man bäst ska gå tillväga.
Det finns ekonomiska fördelar med stadsnära odlingar, inte bara för att bostadspriserna går upp då folk vill bo i gröna områden och ha egna odlingsbara lotter, utan även för att restauranger kan specialisera sig på lokalproducerade råvaror, enligt Bergström.
Jonas Nygren, kommunalråd i Sundbyberg, säger till DN:
Det borde vara lämpligt att staden erbjuder bärbuskar och fruktträd. Många av våra parker är gamla trädgårdar. Vi har en policy om att ersätta ett träd som måste tas bort med ett nytt – när vi tar bort en björk kan vi sätta dit ett körsbärsträd i stället för en ny björk.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till