Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter Nyheter

  Sveaskog avverkade urskog i naturreservat ”av misstag”

  Ett av många, många svenska kalhyggen. Här klarar sig de viktiga kolbindande mikroorganismerna sig mycket dåligt! Foto: Greenpeace Sverige

  Sveaskog råkade ”av misstag” avverka ett 1,3 hektar stort skogsparti i ett naturreservat utanför Umeå. För detta får de betala 100 000 kronor i vite, och måste lämna virket där det fällts. Virke till ett värde av 300 000 kronor. Som inte ens skulle säljas.

  Det var i Rismyrbrånets naturreservat vid Bäcksjön utanför Umeå som Sveaskog förra vintern råkade avverka 1,3 hektar skog. Detta rapporterade SVT i början av 2020.

  ”Det var skolelever från ett gymnasium som avverkade åt oss, men vi tar på oss det fulla ansvaret för misstaget”, säger Sveaskogs presschef Niclas Brantingson.

  Det vore trots allt inte fel att ge Sveaskog en andra chans efter ett ärligt misstag. Om det inte vore för att detta är långt ifrån första gången ett sådant här ”misstag” sker. Att råka avverka skyddad eller skyddsvärd skog hör snarare till regeln än undantagen för statliga Sveaskog, att döma av skogsbolagets historik.

  2014 i Dalarna, 2017 i Värmland, 2020 i Arvidsjaurär bara ett fåtal av exemplen. Nu senast i maj uppdagades att Sveaskog ska avverka en skyddsvärd skog i en ekopark i Småland.

  Sådana här ”misstag” rubriceras som ”brott mot områdesskydd” och medförde i det här fallet en företagsbot på 100 000 kronor. En inte-så-saftig nota för illegal avverkning i naturreservat, kan tyckas. Det är småpengar för Sveriges största skogsägare. Kanske är det därför Sveaskog har så svårt att hålla sågarna i styr?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.