Svenskarna allt bättre på att inte kasta mat – målet är att matsvinnet ska halveras till 2030
Nu behövs en nationell matsvinnsstrategi, menar flera myndigheter.
Ungefär en tredjedel av all mat som produceras globalt förloras på vägen, någonstans mellan jord och bord. Det här innebär ett stort slöseri med resurser som vatten, mark, energi, arbetskraft och kapital, och det leder även till onödiga utsläpp av växthusgaser.
I veckan kom en ny rapport som Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket ligger bakom, Regeringsuppdrag för minskat matsvinn 2013-2015 (pdf). Här skriver myndigheterna:
Ett matsvinnsmål ingår i de 17 globala hållbarhetsmålen, Sustainable Development Goals (SDG) som efterträder millenniemålen. Dessa mål antogs av alla FN:s medlemsländer i september 2015. Under det globala hållbarhetsmålet om ansvarsfull konsumtion ligger ett delmål, SDG 12.3, som innebär att man mellan år 2015 och år 2030 ska halvera det globala matsvinnet per person i butik- och konsumentledet, och minska matsvinnet längs hela livsmedelskedjan, även förlusterna efter skörd.
Myndigheterna skriver att ”Sverige är bundet till detta mål och det bör därför ses som vårt nationella mål för minskning av matsvinn”.
Den senaste kartläggningen visar att matavfall från butiker, restauranger och hushåll i Sverige minskar jämfört med tidigare mätningar. Men för att klara av att minska matsvinnet i enlighet med FN:s hållbarhetsmål finns det dock ett behov av en långsiktig strategi för hur Sverige ska genomföra sina åtaganden, menar myndigheterna.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till