Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Sverige vill ha med jämställdhet i den gröna given

  När EU:s miljö- och klimatministrar träffas nästa vecka för att diskutera den gröna given kommer den svenska regeringen efterlysa ett feministiskt perspektiv. Samtidigt vill man skärpa 2030-målet till minst 55 procent.

  Kvinnors och mäns klimatpåverkan skiljer sig åt, och även hur de i sin tur påverkas av klimatförändringarna. Därför anser regeringen att den gröna given måste genomsyras av ett jämställdhetsperspektiv i såväl analys- som genomförande- och uppföljningsfasen.

  Det skriver regeringen i den kommenterade dagordningen som publiceras inför mötet med miljörådet i Bryssel. Det rapporterar Aktuell Hållbarhet.

  Mötet är tänkt att diskutera EU:s gröna giv för första gången. Med sig till mötet har klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) ett feministiskt perspektiv.

  Överlag är regeringen positivt inställd till den gröna given och att miljö- och klimatfrågorna prioriteras högt av kommissionen. Särskilt välkomnas förslag med tydligt europeiskt mervärde och där den europeiska plattformen kan användas för att lösa gränsöverskridande miljö- och energiproblem:

  Det är angeläget att den höga ambitionen att integrera hållbarhet i all EU-politik omsätts i konkret politik och lagstiftning för att påskynda omställningen till ett klimatneutralt och hållbart Europa, med bevarad biologisk mångfald och skydd av medborgares hälsa och välbefinnande.

  Regeringen vill vidare att den gröna given prioriterar en klimatlag på EU-nivå som förankrar målet om netto-nollutsläpp till senast 2050 i lagstiftning. Man vill även se vägledande principer för att nå detta mål, samt förslag om en skärpning av EU:s utsläppsminskningsmål till 2030.  Senast till sommaren 2020 vill Sverige att kommissionen presenterar sin konsekvensanalys för en höjning av 2030-målet som bör skärpas till minst 55 procent.

  Den gröna given bör enligt regeringen även bidra till att nå den långsiktiga visionen i EU:s miljöhandlingsprogram. Sveriges linje är att ett förslag om ett åttonde miljöhandlingsprogram med hög ambitionsnivå och konkreta och mätbara prioriteringar och mål bör presenteras tidigt under 2020.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.