Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  ”Tanken är att det ska vara storslagna områden med mycket höga naturvärden”

  Foto: Klas-Rune Johansson / IBL Bildbyrå

  I tisdags, den 24 maj, var det nationalparkernas dag. Supermiljöbloggen passade på att ställa fyra frågor till Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket. 

  Sverige har i dag 29 nationalparker. Det är områden som tillhör vår mest skyddsvärda natur och som består av en helhet av olika landskapstyper. Men arbetet pågår också för att skydda ett antal nya områden, det kan Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket, berätta.

  För alla som behöver friska upp minnet lite, vad är egentligen skillnaden mellan ett naturreservat och en nationalpark?

  – Naturreservat använder vi för alla sorters naturskydd, från tätortsnära friluftsområden och vackra rullstensåsar till skötselkrävande ängar, storslagna skärgårdar, havsvikar och vildmarker med stormyr, urskog och fjäll. Reservaten kan vara både stora och små och de kan ägas av privatpersoner, bolag och andra organisationer liksom kommuner och stat. Nationalparkerna är normalt större än 1 000 hektar, ibland mycket mer än så, och all mark måste ägas av staten. Tanken är att det ska vara storslagna områden med mycket höga naturvärden ”i dess naturliga tillstånd eller i väsentligt oförändrat skick”.

  bjorn-risinger-2
  Foto: Naturvårdsverket

  Vilken är din favoritnationalpark i Sverige och varför?

  – Min favoritnationalpark är Gotska Sandön, Östersjöns pärla. På Sandön bedrev jag sträckfågelräkning med ideella krafter två vårar när jag gick i gymnasiet. På kuppen blev jag bannlyst av Ringmärkningscentralen, eftersom jag annonserade efter ringmärkare innan jag hade sökt dispens, så den delen av studien fick jag avstå. Oväntat många prutgäss, myrspovar och kustpipare hamnade i alla fall i sträckräkningsprotokollet. När det var dags att göra lumpen fick det bli som båtchef i Fårösund, bland annat med Sandötransporter. Favoritplatserna är Höga Åsen med grova knotiga tallar och Bredsandsudde, där vi räknade fågelsträcket.

  Hur går arbetet med att utvidga och skapa nya nationalparker?

  – Jovars, det rullar på. Allt är förberett för utvidgningar 2017 av Tivedens och Björnlandets nationalparker. Arbetet är också i full gång med att förbereda en ny park för Västra Åsnen i Kronobergs län. I Jämtlandsfjällen har förberedelser startat och jag hoppas att vi snart kan sätta igång med de gotländska områden som ligger i nationalparksplanen – dels det marina området kring Gotska Sandön med Kopparstenarna och Salvorev och dels det unika området kring Bästeträsk på norra Gotland.

  Det finns väl inget politiskt uppsatt mål för hur många områden som Sverige ska skydda på sikt, men att ha 100 nationalparker år 2050 – skulle inte det vara ett rimligt mål?

  – I Naturvårdsverkets långsiktiga nationalparksplan från 2008 finns förslag på 13 nya och sju utvidgade parker. Erfarenheten visar att det tar lång tid att genomföra. Med de satsningar regeringen gör för naturskyddet ser jag att vi kan ha en hög ambition för att förverkliga merparten av 2008 års plan den närmaste tioårsperioden. Målsättningarna på längre sikt kan nog anstå till vi kommit en bit på vägen.

   

  ___________

  Se ett bildspel på alla Sveriges nationalparker, i klimatmagasinet Effekt.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra