Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Träddöd i Afrika kopplas till miljöförändringar

  Flera av Afrikas äldsta och  tåligaste trädarter har dött de senaste åren. Enligt forskare som undersökt träden är den troligaste orsaken klimatförändringar
  Det var under ett forskningsprojekt för att försöka datera den afrikanska trädarten Baobab som forskare från Babes-Bolyai universitetet i Rumänien fann de döende träden. Trädarten är världens äldsta och kan leva upp till 3,000 år.  Det äldsta trädet som kollapsade upptäckte forskarna så sent som 2010 och det blev cirka 2,500 år gammalt. Adrian Patrut, medförfattare till rapporten som avslöjade träddöden, är chockad över hur fort kollapsen har skett.

  Det är definitivt chockande och dramatisk att uppleva utrotandet av så många tusenåriga träd inom vår livstid.

  Baobab är inte bara världens äldsta, det är också ett av världens tåligaste träd. Därför är det enligt de rumänska forskarna extra sorgligt att klimatförändringar till slut börjat ta död på dessa långlivade träd. Forskarna vet inte exakt vad som orsakat träddöden men att det har med klimatförändringar att göra vet de säkert.

  [Vi] misstänker att utdöendet av de monumentala baobabs delvis kan kopplas till en avsevärd modifikation av klimatet, som speciellt påverkar södra Afrika.

  Baobabträdens förfall kan ses i ett större sammanhang av ökad träddödlighet i världen. Enligt en forskningsstudie av Mathias Neumann et al i forskningstidskriften Global Change Biology,  ökade europa träddödlighet avsevärt mellan 2000 och 2012. Detta berodde till stor del på varmare somrar och större variation på nederbröd. Även USA har drabbats av detta nya fenomen de senaste åren, speciellt västkusten som regelbundet drabbas av svår torka. Mellan 2012 och 2017 dog över 100 miljoner träd bara i delstaten Kalifornien på grund av torka förvärrad av klimatförvändringar. Träddöden är alltså inte bara ett lokalt problem i södra Afrika, utan i stora delar av världen.
   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.