Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Vågkraft för 400 miljoner kronor

  Vågkraft har stor potential att bidra till energiförsörjningen, en del menar att vågkraften skulle kunna stå för 15 procent av världens behov inom tio till tjugo år. Trots potentialen har få investeringar gjorts, men nu har det svenska företaget Seabased fått ett jättekontrakt från energibolaget TCs Energy i Ghana.
  Projektet är värt 400 miljoner kronor och innebär ett rejält uppsving för den kommersialiserade vågkraften. Under 20 månader ska Seabsed leverera 375 vågkraftverk som ska generera 14 MegaWatt, vilket motsvarar 14 medelstora vindkraftverk. Hela vågkraftparken ska sedan utökas för att uppgå till 1000 MegaWatt.
  Projektet innebär också nya, gröna jobb, antagligen redan till våren. Mats Leijon, vd på Seabased, säger till Sveriges Radio

  Vi får fundera på om vi ska bygga fabrik där nere eller om vi ska öka fabriken här. Vi har möjlighet på Grötö att bygga en fabrik, men det behövs investeringar till det. Vi får se hur investeringsvilja är för förnybarelproduktion är. Det är många som snackar om det men vi ser väldigt lite action faktiskt.

  Det finns olika typer av vågkraftverk, till TCs Energy levereras vågkraftverk som ska finnas ute i havet, både på och under ytan samt vågkraftverk på land. Företaget bedömer att viss påverkan kommer att finnas, som minskade inkomster för fiskare. Å andra sidan menar företaget att vågkraftverken inte bidrar till utsläpp eller innebär negativa hälsoeffekter för människor.
  Utöver det stora Ghanaprojektet har Saudiarabien också visat intresse för vågkraft från Seabased.
   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!