← Tipsa oss!
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Värmebölja kräver dödsoffer världen över

Juli månad är den varmaste i Sverige på 260 år varnar SMHI. Detta gäller inte bara Sverige, utan hela världen.
Nordamerika
I delstaten Quebec i östra Kanada har över 50 personer mist sitt liv på grund av höga temperaturer. Tidigt i juli nådde temperaturen en nytt rekord på över 35 grader kring staden Montreal i de södra delarna av delstaten. Quebec har under flera år haft problem med höga temperaturer. Gemensamt för de påverkade är enligt en läkare på Montreals folkhälsoklinik att:

De flesta offren bodde ensamma, hade hälsobesvär och inte hade tillgång till luftkonditionering, säger David Kaiser till Reuters.

Japan
De höga temperaturerna på över 30 grader har under juli månad orsakat många dödsfall och skickat flera tusen människor till sjukhuset på grund av värmeslag och vätskebrist. Japanska myndigheter uppmätte nya rekordtemperaturer på ön under måndagen på 41.1 grader. Så här långt har värmen krävt över 50 människoliv och värmen fortsätter att hålla i sig.
Europa
Även andra delar av Europa har fått utstå nya temperaturrekord. Temperaturen i Skottland nådde nya höjder i slutet av juni, när termometern visade över 33 grader i delar av landet. Även länder i Europa som Spanien, Frankrike och Tyskland nådde under slutet av juni ovanlig höga temperaturer på över 30 grader.
Temperaturer kommer fortsätta öka
Enligt nätverket C40, som syftar till att koppla samman de största städerna i världen för att gripa sig an miljöfrågan, kommer vi fortsatta se ökade temperaturer i hela världen. Detta är två punkter från deras hemsida:

  • Antalet städer som är utsatta för extrema temperaturer kommer bli nästan tre gånger så stor inom det närmaste decenniet. Vid 2050 kommer mer än 970 städer uppleva genomsnittliga temperaturer under sommartid på 35 grader. Idag har endast 354 städer så höga temperaturer under sommaren.
  • Andelen av den urbana befolkningen som utsätts för så höga temperaturer kommer öka med 800 procent och och nå 1.6 miljader i mitten av århundradet.

Det är en varm framtid som väntar oss, så det är bäst att sätta stopp för detta innan jordens uppvärmning kräver fler liv.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till Kopierad123 270 12 33

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till Kopierad123 270 12 33

Läs vad vi vill göra