Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Brittiska pensionsfonder måste visa sin klimatpåverkan

  Den brittiska premiärministern vill ”leda vägen” för företags klimatrapportering. Det ska bland annat genomföras med obligatorisk klimatrapportering för pensionsbolagen i enlighet med G20:s TCFD-riktlinjer.

  SMB har tidigare rapporterat om problematiken kring företags klimatrapportering och att avsaknaden av systematiska klimatredovisningar försvårar insynen och möjligheten att påverka företagens utsläpp. Det kan också göra det svårare för investerare att inkludera företags klimatpåverkan i sina investeringsbeslut.

  I Sverige är inte klimatredovisning obligatoriskt och det finns ingen enighet på den svenska marknaden om hur företag bäst ska klimatredovisa. Situationen ser inte mycket bättre ut i andra länder, en nyligen genomförd internationell studie har till exempel visat att bara hälften av börsnoterade företag klimatredovisar. Forskarna bakom studien föreslog att det skulle bli obligatoriskt för företag att öppet redovisa sina koldioxidutsläpp för att komma tillrätta med problemet.

  Nu rapporterar Board Agenda om signaler i Storbritannien på att en lagändring när det gäller klimatredovsning är på gång i brittiska överhuset. Den skulle göra det obligatoriskt att klimatrapportera. Bland annat skulle en sådan lagändring tvinga brittiska pensionsfonder att klimatrapportera i enhetlighet med TCFD-riktlinjer (Task Force on Climate-related Financial Disclosures). TCFD är ett klimatrapporteringssystem som skapats inom ramen för G20:s finansiella stabilitetsstyrelse. 

  Övergången att låta brittiska pensionsfonder rapportera om klimatrelaterade risker med riktlinjer från TCFD påbörjades den här veckan. Planerna på att göra klimatrapportering obligatoriskt för företag i enlighet med TCFD-riktlinjerna fanns med redan i landets green finance-strategi som presenterades 2019. 

  Pensionsministern Guy Opperman berättade för en publik av kapitalförvaltare och ägare att det var ett absolut krav att Storbritannien i en värld efter Brexit ska bryta mark när det gäller såväl grön ekonomi som grön teknik.

  Experter är emellertid skeptiska då detaljerna ännu inte är färdiga. Man menar även att det fortfarande kommer att behövas frivillighet från företagen. Vissa tror till exempel att obligatorisk TCFD-rapportering bara kommer att gälla där verksamhet når en viss storlek. Enligt Ed Baker, specialist på PRI:s (Principles for Responsible Investment) klimatgrupp, har jämfört TCFD-rapportering med en ”frivillig hastighetsgräns”.


  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.