Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Vi använder allt fler tekniska produkter som telefoner, datorer, och vitvaror, vilka består av värdefulla metaller och orsakar enorma mängder avfall. Nu visar ändå en ny studie att mängden elektronikavfall i USA minskat med hela tio procent per år sedan 2015. Mycket positivt!

  Tekniska innovationer har gett oss många nya slags elektronikprodukter som de flesta av oss använder. SMB har till exempel tidigare rapporterat om att hela fyra miljoner mobiltelefoner säljs i Sverige varje år. Tyvärr bidrar de här produkterna även till stora mängder avfall: produktionen av enda mobil lämnar hela 86 kilo restprodukter.

  Att det nu ändå sker en minskning av det elektroniska avfallet, så som den amerikanska studien visar, beror enligt forskarna på att nyare elektronikprodukter är lättare och mer kompakta. Exempelvis har smarta telefoner och bärbara datorer ersatt de större stationära datorerna. Ett annat exempel är hur tunna TV-apparater med streamingtjänster har ersatt både de större Tv-apparaterna och MP3-, DVD och Blu-ray. 

  Tyvärr visade studien också att återvinningsgraden av elektroniskt avfall är låg i USA, endast cirka 35 procent av USA:s elektroniska avfall återvinns. Forskarna menar att konsumenter ofta inte vet var de ska återvinna kasserade produkter.

  Om elektroniska apparater hamnar på deponier kan farliga ämnen som bly, kvicksilver och flamskyddsmedel läcka ut i grundvatten, något som medför hälsorisker för både människor och djur. Forskarna skriver även att elektroniskt avfall behöver hanteras rätt så att vi ska kunna återvinna värdefulla metaller som ofta brutits i socialt och ekologiskt utsatta delar av världen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!