Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Storbritannien sätter press på företagen: ”Fasa ut utsläppen eller förlora kontrakten”

  Regeringen i Storbritannien har beslutat att öka pressen på företag genom att kräva att de fasar ut sina växthusgasutsläpp för att få statliga kontrakt i Storbritannien, rapporterar Bloomberg Green

  Enligt den brittiska regeringens beslut ska företag som inte har förbundit sig till så kallade nollutsläpp av växthusgaser senast 2050, eller publicerat en ’tydlig och trovärdig’ koldioxidreduktionsplan, senast i september i år inte få bjuda på statliga kontrakt i Storbrittanien värda mer än fem miljoner pund per år. Det innebär att den brittiska regeringen avser att använda de 290 miljarder pund som årligen spenderas på offentliga upphandlingar till att driva företag till snabbare åtgärder för att minska växthusgasutsläppen.

  Det är viktigt att vi använder denna köpkraft för att omvandla vår ekonomi till netto noll. […] Att kräva att företag rapporterar och åtar sig att minska sina koldioxidutsläpp innan de bjuder på offentligt arbete är en viktig del av vår världsledande strategi, säger Theodore Agnew, brittiska ministern för effektivitet och transformation, till Bloomberg Green

  Företagen kommer som en följd av beslutet, att behöva rapportera sina så kallade Scope 1- och Scope 2-utsläpp, det vill säga sina direkta utsläpp och energiförbrukning. Utöver det ska de även rapportera vissa Scope 3-utsläpp som inkluderar en bredare klimatpåverkan som affärsresor, arbetstagares pendling, transporter och avfall.

  Beslutet är enligt Bloomberg Green ett sätt för den brittiska regeringen att positionera landet som en ledare i kampen mot klimatförändringarna. Det här är bara ett i raden av klimatrelaterade förslag från Storbritanniens regering. Till exempel har Storbritannien ett rättsligt bindande mål att fasa ut nettoutsläppen till 2050, och regeringen har meddelat de tillfälliga planerna på att minska dem med 68 procent till 2030 och 78 procent till 2035 från nivåerna 1990. Storbritannien har därmed bland de mest ambitiösa klimatrelaterade målen bland större ekonomier.

  SMB har tidigare rapporterat att de svenska offentliga inköpens klimatpåverkan uppgick till 23,5 miljoner ton koldioxidekvivalenter år 2019, varav kommuner och kommunala bostads- och fastighetsbolag stod för drygt hälften av den totala klimat- och miljöpåverkan. Huruvida Sverige ska inspireras av Storbrittaniens nya och något mer vassa klimatpolitik återstår att se. Det pågår dock även här ett arbete för att vässa klimatkraven i offentliga upphandlingar.

  Bland annat har den svenska regeringen gett Upphandlingsmyndigheten och Boverket i uppdrag att under 2020-2021 utveckla och komplettera Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskrav för att därigenom främja en minskad klimatpåverkan kopplad till bygg-, anläggnings- och fastighetsområdet vid offentlig upphandling.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!