Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter Positiva nyheter

    Västtrafik vill göra det enklare att kombinera cykel och kollektivtrafik

    Cykel, gångtrafik och kollektivtrafik borde ges bättre utrymme i städerna,anser SMB:s krönikör. Foto: Västtrafik

    Västtrafik satsar fem miljoner på kombinerad cykel- och kollektivtrafik. I ett nytt projekt undersöks möjligheten att ta med cykel ombord samtidigt som tester av bland annat parkeringsmöjligheter och skyltning genomförs. Målet är att få fler att välja bort bilen. 

    Under de kommande två åren kommer Västtrafik, som ansvarar för kollektivtrafiken i Västra Götaland, testa nya åtgärder för att göra det smidigare att kombinera cykel och kollektivtrafik. Kombinationsresor kan vara ett bra alternativ till bilresor, särskilt för de som bor en bit utanför staden. Kombinationen cykel och kollektivtrafik kan både öka kollektivtrafikens upptagningsområde och öka resans flexibilitet.

    Projektet, som finansieras av kollektivtrafiknämnden i Västra Götalandsregionen, baseras på en förstudie som bland annat kommer fram till att kombinationsresor med cykel och kollektivtrafik är viktiga för ett hållbart transportsystem. Man skriver också att kombinationsresor har potential att ersätta ett stort antal bilresor, vilket skulle innebära stora vinster för miljön, klimatet och folkhälsan. 

    Vi vill göra det enkelt, attraktivt och tydligt hur du som resenär kan genomföra en kombinationsresa.

    Karin Ryberg, projektledare

    Tanken med satsningen på kombinationsresor är att utvidga kollektivtrafikens upptagningsområde. Om fler personer kan nå en hållplats med stort utbud av kollektivtrafik kan biltrafiken minska. Det handlar alltså om att kombinera cykelns flexibilitet med kollektivtrafikens kapacitet. 

    Karin Ryberg, projektledare. Foto: Västtrafik

    Testerna som kommer att genomföras undersöker bland annat hur parkeringsmöjligheterna behöver se ut för att fler ska vilja lämna sin cykel vid en hållplats och vilka möjligheter det finns för cykel ombord. Projektet kommer även att undersöka vilken information resenären behöver ha innan, under och efter en kombinationsresa och vilka kommunikationsinsatser som krävs för ett förändrat resebeteende.

    Västra Götaland är en stor region med en stor bredd av ortstyper och resvanor. Tidigare studier visar att det finns stor potential för kombinationsresor för invånare i ytterområden, för de som bor utanför städer och pendlar för jobb och studier. Även om många utanför de större städerna fortsatt kommer att ha behov av bil då och då, är ambitionen att kombinationsresor ska minska tillfällena då bilen är det smidigaste alternativet.

    Cirka 85 procent av invånarna bor max 10 minuter med cykel från det prioriterade kollektivtrafiknätet, så potentialen är enorm. Men det är många bitar som behöver falla på plats. Det är dessa vi vill klargöra och testa de kommande två åren, säger Karin Ryberg.

    I Västtrafiks undersökning Hållplats 2022 framkom att allt fler vill se se ökade satsningar på kollektivtrafiken. Dessutom stod det klart att det finns stor utvecklingspotential för cykelresor och att många efterfrågar mer tillgänglig kollektivtrafik – något som projektet om kombinationsresor kan tänkas bidra med.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.