Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Recension

  Cli-fi och miljödystopier – här är sommarens boktips!

  Foto: Olivia Larsson

  Miljöproblem och klimatkris är minst sagt spännande ämnen. Men är du också en av dem som tycker det känns tungt att läsa facklitteratur på semestern? Här tipsar redaktionen om skönlitterära böcker perfekta för hängmattan, stranden eller soffan i sommar, alla med tema klimat och miljö.

  Fasetter av liv, av Wu Ming-Yi

  Boken är en miljödystopisk framtidsroman med två huvudpersoner som lever helt olika liv som slutligen flätas samman. Den ena är Alice som är professor i litteraturvetenskap i Taiwan och vill ta livet av sig, hon bor ensam i en villa som havet kommer allt närmare att skölja bort. Den andra huvudpersonen Atile’ som tillhör en ursprungsbefolkning som är isolerad från resten av civilisationen, och som lever på en ö långt ute i Stilla havet.

  Enligt befolkningens traditioner ska alla andrasöner offras och Atile’ måste därför paddla ut mot öppet hav för att aldrig mer återvända. Alla andrasöner drunknar eller dör av törst, men Atile’ spolas i land på en av öarna uppbyggda av hopslingrade sopor som flyter omkring i Stilla havet. Historiens kretsar kring miljöproblem som stigande havsnivåer och plastfyllda hav, men även om valjakt i Norge, sälkubbning i Kanada, ursprungsbefolkningen i Taiwan, om att spränga i berg för tunnelbyggen och sexarbetare i Taipei.

  Blå, av Maja Lunde

  Den norska författaren har skrivit tre fristående romaner som hittills utkommit på svenska, där handlingen kretsar kring olika miljö- eller klimatproblem. Blå har temat vatten och är redaktionens favorit (de andra böckerna är Binas historia och Przewalskis häst). Boken följer tre generationer; en historisk kamp mot vattenkraftsutbyggnaden i norska fjällen, en nuvarande kamp mot att bryta sönder en norsk glaciär (för att sälja isen som dyrt drinktillbehör på kryssningsfartyg) och slutligen en framtida historia om en pappa och dotter på flykt från södra Europa som nu är obeboeligt på grund av värmen. Det kan låta som tre helt olika historier men de flätas samman väl (speciellt i slutet!), den gemensamma nämnaren är hela tiden de välskrivna kärleks- och familjerelationerna.

  2020 – en framtidsoptimistisk roman, av Jesper Weithz

  Satir om hur ett nyliberalt samhälle med individen i fokus försöker lösa klimatkrisen. Boken handlar om Panter, som föds 2020, samma dag som FN förklarar tvågradersmålet omöjligt att nå. Panter lever i en tid där klimatkatastrofen har eskalerat, inkomstklyftorna är groteska och privatiseringarna har nått nya höjder. Hans uppväxt är en misär i en Stockholmsförort och när hans mamma dör blir Panter hemlös. När han får kontakt med en självhjälpsguru vände dock hans liv, han börjar förstå vad han egentligen har för syfte i världen. Tillslut är han uppbackad av FN och har han hela världens hopp på sina axlar, om han lyckas lösa krisen? Gissa!

  En och annan extremt ovanlig storm sliter kanske sönder kartongerna jag byggt ett hem av, ett flera dagars ovanligt extremregn kanske sköljer bort marken jag sover på, och värmen en ovanligt lång och extremt het sommar torkar kanske ut mig tills jag hallucinerar och ser färgglada djur leka längs Drottninggatan i Stockholm, men det är sådant som hör livet till.

  Oryx och Crake, av Margaret Atwood

  Atwoods dystopiska Handmaid’s tale hamnade på allas läppar när den blev TV-serie. Oryx och Crake är första boken i en annan dystopisk trilogi. Huvudpersonen i boken kallar sig Snömannen, han är en av få överlevare efter den mänskliga undergången och måste kämpa för sin överlevnad. Ibland tänker han tillbaka på hur världen var för några decennier sedan när hans bästa vänner Oryx och Crake levde, och förundras över hur allt så fort kunde ta slut.

  The Wall, av John Lanchester

  Boken finns bara utgiven på engelska. Det är också en dystopisk framtidsroman där klimatförändringarna varit katastrofala och flyktingströmmarna i världen är därför stora. Som svar på det har Storbritannien byggt en mur längst hela kuststräckan för att stoppa flyktingar från att komma in i landet. Huvudpersonen är en ung britt som gör den tvååriga obligatoriska tjänsten av patrullerande på ”the Wall”.

  I sommar så kommer det att recenseras böcker om miljö och klimat här på Supermiljöbloggen, så håll utkik!


  För fler boktips om miljö och klimat, spana in Bokdjuret!

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.