Ny katt-art upptäckt i Brasilien

Foto: Geigy

En ny art av dvärgtigerkatt, eller oncilla som de också kallas har hittats i Brasilien. Forskarna upptäckte att katterna i nordvästra Brasilien skiljde sig kraftigt från dess släktingar på övriga kontinenten, trots att de ser nära nog identiska ut skriver Livescience.

Genom att analysera generna hos de olika katterna har forskarna upptäckt att trots de stora yttre likheterna verkar de olika arterna av katter inte har beblandat sig med varandra på årtusenden. Detta tillsammans med de genetiska skillnaderna fick forskarna att slå fast att det rörde sig om olika arter. Forskarna säger nu att det är viktigt att få veta mer om den nya arten, hur den lever och hur stor utbredning den har, inte minst för att få veta om arten är utrotningshotad eller inte.

Dvärgtigerkatterna är aningen större än vanliga tamkatter och lever på gnagare, fåglar kräldjur och andra smådjur som de kan hitta. Den tidigare kända arten av dvärgtigerkatt finns över större delen av Sydamerika. Arten beskrivs ändå som sårbar, efter att katterna jagats kraftigt för sina pälsar.

via Natursidan.se

Miljö online2

Liknande artiklar