Regeringens klimatsatsning får kritik av miljörörelsen

Foto: Ken Teegardin

På en presskonferens idag presenterade miljöminister Lena Ek Sveriges satsning inför det kommande klimattoppmötet. 300 miljoner till FN:s gröna fond. Men satsningen är räcker inte menar miljörörelsen.

Satsningen väcker kritik bland miljöorganisationer då de 300 miljonerna tas från biståndsbudgeten, snarare än att utgöra nya pengar.

Det är en god nyhet att Sverige vill satsa på den gröna fonden, men att ta pengarna ifrån fattigdomsbekämpning och lägga på klimatomställning istället för att skjuta till nya pengar kommer inte göra det bättre för för världens fattiga, säger Petter Lydén, policyrådgivare i klimatfrågor åt Diakonia.

FN:s gröna fond är menat att hjälpa till att finansiera en grön omställning i fattiga länder, och ska vara det viktigaste organet för att fördela de tiotals miljarder dollar årligen som världens rika länder lovat att skänka i klimatfinansiering. Tyvärr har det mesta av pengarna tagits från redan existerande bistånd, både utomlands och i Sverige. Detta går tvärt emot det avtal som skrevs under på klimattoppmötet i Cancun, där det framgår att pengarna som ges ska vara ”nya och utöver” det ordinarie biståndet. En princip som regeringen alltså återigen frångår.

Miljö online2

Liknande artiklar